El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte al Vallès Occidental ha diagnosticat 233 persones amb càncer invasiu en dos anys

El 31 de març es celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte

El Programa detecció precoç del càncer de còlon i recte del Departament de Salut a tot el Vallès Occidental, coordinat per l’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer (OTC) del Parc Taulí, ha diagnosticat 233 persones amb càncer invasiu en la primera ronda, que es va iniciar l’1 d’octubre de 2015 i va finalitzar el desembre de 2017.

Els resultats preliminars recullen la participació d’un total de 71.442 persones, el que representa un 37,5% dels 190.508 ciutadans que van ser convidats. Un 6,3% dels participants van donar un resultat positiu a la prova de detecció de sang oculta en femta, als quals se'ls ha realitzat 4.355 colonoscòpies a les unitats d'endoscòpia dels tres hospitals col·laboradors, la qual cosa ha conduit a diagnosticar 233 pacients amb càncer invasiu. Tanmateix, també s’han diagnosticat 2.192 pacients amb lesions de risc intermedi o superior, que requeriran de seguiment mèdic.

Pel que fa a la participació al Programa, és destacable el percentatge superior de participació de les dones (40,24%), en relació als homes (35,28%). Tot i això, els homes són els que registren un percentatge superior de resultats positius en la prova de detecció de sang oculta en femta (8,04%), en relació als resultats de les dones (5,1%).

Segona ronda del Programa


Com ja vam anunciar fa unes setmanes, la segona ronda del Programa ja s'està desplegant per tots els municipis de la comarca. La població diana del Programa al Vallès Occidental –homes i dones d’entre 50 i 69 anys– és convidada per carta cada dos anys, seguint un calendari per municipis o àrees bàsiques de salut que es pot consultar al web del Programa.

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i, sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació.

Per a més informació, podeu consultar l’espai web de Cribratge de Càncer de Colon i Recte del Parc Taulí: http://www.tauli.cat/tauli/otcc

Per qualsevol dubte o consulta es poden adreçar als telèfons de l'OTC (93 745 83 78 / 93 693 31 49) o al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.