UDIAT Centre Diagnòstic

Vaig a fer-me una mamografia

Imatge d'una part del mamògraf amb la imatge d'un pit

Què és una mamografia?

És una radiografia que s'utilitza especialment per veure com és una mama per dintre. És la primera tècnica d'elecció per detectar el càncer de mama i a més podem visualitzar altres anomalies en el pit.

Es realitza amb un aparell de raigs x denominat mamògraf. En el nostre centre disposem de dos mamògrafs digitals d'última generació de la casa comercial Lorad.

Com m'he de preparar?

No fa falta cap tipus de preparació especial, excepte una bona higiene corporal i no posar-se cremes, pólvores de talc ni desodorant. Moltes vegades aquesta classe de productes porten alguns components que poden ocasionar falses imatges.

 

IMPORTANT: És indispensable que el dia que vingui a realitzar-se el seu control, porti les mamografies anteriors, ja que el radiòleg les necessita per fer un estudi comparatiu.

Com es realitza una mamografia?

En l'estudi rutinari de mama es realitzen un total de quatre plaques: front i obliqua del pit dret i de l’esquerre. Tant en les de front com en les de costat s'ha d'agafar tota la mama. En les mamografies de costat és important agafar les aixelles per veure els ganglis axil·lars.

Què notaré mentre em realitzen una mamografia?

La mamografia no és una prova dolorosa però sí molesta i incòmoda. La compressió de la mama és fonamental per realitzar una bona mamografia. Amb una compressió òptima desfem el teixit mamari que habitualment queda agrupat en la mama. D'aquesta manera evitem grumolls de teixit mamari que ocultin lesions.

Notarà una pressió en les mames en les projeccions de front i una pressió una mica més forta en les projeccions de costat, en l'aixella. La molèstia depèn molt de l'anatomia de la mama (si té molta fibra o no) i de la sensibilitat de la pacient, perquè cadascú sent el dolor de forma diferent.

Quins riscos i complicacions podré tenir? Contraindicacions

L'única contraindicació per a no realitzar la mamografia és el risc d'embaràs, a menys que existeixin importants motius clínics per a realitzar-la.

No existeix cap risc durant el procediment, però a vegades hi ha coses a tenir en compte:

 

  • Potser que els dies abans de la menstruació o quan s’està ovulant l'exploració sigui un mica molesta. Però no existeix cap contraindicació per a no realitzar-la.
  • Potser que en algunes pacients amb el pit gran o amb la pell resseca es produeixi envermelliment o fins i tot descamació quan s’estira, en aquests casos es pot realitzar la prova igualment però la pacient hauria de consultar el problema amb el seu metge i posar remei.
  • Cal tenir en compte les pacients amb marcapàs o "Port-a-cath", ja que si s'excedeix la compressió podrien causar danys irreparables, per aquesta raó és important avisar al personal sanitari.

Quines molèsties puc tenir després de la prova?

No ha de notar cap molèstia després de la prova. Però en el cas que li surti algun blau hauria de consultar amb el seu metge perquè segurament té problemes de coagulació i cal posar solució.

Una vegada finalitzem la prova, què fem?

Una vegada finalitzada l'exploració pot fer vida normal, ja que aquest procediment no té cap tipus d'efecte secundari.

Els resultats seran enviats al seu centre de destinació a l'atenció del facultatiu que li ha demanat l'exploració en aproximadament una setmana.
 

Si vaig a fer-me una mamografia ...

Com fer un canvi d'una mamografia ja programada?

Per fer una mamografia, cal tenir l'hora programada.

Per anul.lar o fer qualsevol canvi de programació podeu contactar-nos pels següents canals:

És imprescindible que seguiu les recomanacions que us hauran indicat abans de fer la prova (preparació...) ja que d'altra manera no es podrà fer.

 

 

Portal de transparència i bon govern del Parc Taulí

Clients: drets i deures

Perfil del contractant

Voluntariat Parc Taulí

 
Enllaç a Consulta de visites i proves programades