Alimentació en el trasplantament renal

Després del TR van desapareixent les restriccions dietètiques que tenia i se li permetrà menjar "gairebé de tot" en funció del seu estat. Dues de les qüestions que més s'agraeixen després del trasplantament és poder beure líquid i menjar qualsevol cosa.

Les següents recomanacions són generals, alguns pacients hauran de seguir dietes especials a causa de patologia associada: diabetis, colesterol elevat, o potassi elevat.
 


Control del pes i dieta

Ha de controlar el seu pes, la tendència en el postrasplantament és a engreixar, això sol ser causa de la millora en l'estat general, els aliments tindran més gust per l'ús dels corticoides.

Ha de seguir una dieta equilibrada i ajustada a les seves necessitats calòriques, no li convé el sobrepès. El consum de nutrients ha d'estar indicat pel seu metge de TR, generalment es reparteix de la següent manera: hidrats 50%, greixos 30-35%, proteïnes 15-20%.


Líquids

És important que begui la quantitat de líquid que li prescriguin, encara que li sembli massa, això afavorirà el funcionament del seu nou ronyó.

És preferible que la llet sigui desnatada, ja que conserva totes les seves proteïnes i vitamines, i evitem el excés de greixos. El seu alt contingut en calci és de gran ajuda per evitar l'osteoporosi.

Haurà de limitar el consum d'alcohol i suprimir totalment el tabac. Podrà prendre cafè i begudes estimulants (cafeïna) depenent de la seva pressió arterial.


Sucre i sal

Els sucres poden estar restringits, ja que ocasionalment hi ha tendència a tenir glicèmies elevades. Això és a conseqüència de l'ús de corticoides, immunosupressors i l'augment de gana postrasplantament.

La sal sol estar restringida en la majoria dels pacients trasplantats, ja que contribueix a retenir líquids i a generar o mantenir la hipertensió. La sal també es troba en els embotits, conserves i plats precuinats, per això haurà de controlar el seu consum.


Carns i greixos

Els greixos com el colesterol i els triglicèrids poden augmentar en sang pels immunosupressors i l'excés de dieta, es recomana evitar menjar en excés:

  • fregits
  • embotits
  • més de dos ous setmanals
  • fruits secs
  • xocolates
  • greixos animals
  • no ha d‘ abusar de dolços i rebosteria industrial.

El peix blau i l'oli d'oliva són rics en àcids grassos monoinsaturats, que són beneficiosos per al nostre organisme. Les carns de pollastre, gall dindi i conill contenen baixa proporció de greixos. Les més riques són la vedella, el xai i el porc, que conté la major proporció.


Verdures i cereals

Les verdures i hortalisses són ideals per l'alt contingut en vitamines i minerals, així com pel baix contingut en greixos i calories. Aporten fibra i aigua que ajuden a regular el trànsit gastrointestinal.

Els cereals tenen alt contingut en hidrats de carboni i baix en greixos i proteïnes. Les fruites són recomanables pel seu contingut en vitamines, solsament en comptades ocasions estaran restringides per hiperpotassèmia.
 

Recomanacions alimentàries

Principi fonamental recomanat per l'OMS a fi d'evitar malalties transmeses per aliments: "coure i pelar o oblidar".

  • Mai beure aigua de l'aixeta, sempre embotellada de marca coneguda.
  • Evitar glaçons de gel.
  • Rentar-se les dents i afaitar-se amb aigua envasada.
  • Els refrescs envasats són segurs.
  • Les begudes prèviament bullides (cafè, infusions) són segures.
  • Prendre aliments cuits, bullits o fregits.
  • Pelar sempre la fruita personalment.
  • No consumir peix i marisc crus, consumir únicament cuits mínim 10 minuts.
  • Llet i derivats (inclosos gelats) si són de marca i fabricant coneguts.
  • Conservar els aliments a temperatura inferior a 8º.
  • No consumir aliments de venda ambulant.
  • Evitar aliments molt elaborats o manipulats com cremes o salses.