L’Auditori Taulí acull el dimecres, 9 d’octubre, la VII Jornada ‘La salut mental la fem entre tots. Prevenció del suïcidi: connect@ amb la vida’, organitzada per diverses entitats i institucions amb la finalitat d’implicar a tots els agents en la millora dels serveis públics de salut mental de la nostra àrea. 

Enguany, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dedica el Dia Mundial de la Salut Mental a fer promoció de les campanyes de prevenció del suïcidi. Aquesta jornada se suma a tots els actes que es desenvoluparan a tot arreu, per atraure l’atenció dels governs i autoritats locals per tal que la prevenció del suïcidi sigui una prioritat en les agendes de salut pública. Com a dada, destacar que cada dia moren 10 persones per suïcidi a tot l’estat, duplicant la mortalitat per accidents de trànsit.

A la jornada es debatrà sobre la lluita contra l’estigma en salut mental, oferint elements per a l'empoderament de famílies i persones amb malaltia mental i visibilitzant elements socials i de l'entorn que poden actuar com a factors de risc o de protecció. Així mateix, es compartiran espais d’escolta entre pacients, familiars i professionals d’àmbits complementaris: atenció primària, salut mental i addiccions, serveis socials, educació...

La jornada serà inaugurada pel director general del Parc Taulí, Joan Martí, el president de Salut Mental Sabadell, Ricard Tolosa, el director del Pla Director de SM i Addiccions, Jordi Blanch, la directora dels Sectors Sanitaris Vallès Occidental del CatSalut, Núria Serra, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Des de l’any 2007, Salut Mental Parc Taulí ha contribuït al desenvolupament d’estratègies efectives en la prevenció del suïcidi, com el Codi Risc Suïcidi, que s’han implantat primer a Sabadell, estenent-se desprès per tot Catalunya i progressivament en altres comunitats de l’estat espanyol.

Els factors de risc de suïcidi més importants són les malalties mentals, que es potencien amb el consum d’alcohol i els antecedents de temptatives prèvies. “Aquest factors s’han d’abordar potenciant l’accessibilitat dels serveis de salut mental i el seguiment adequat dels casos amb tractaments efectius. Però també tenen importància factors socioeconòmics que la crisis econòmica ha pogut agreujar i que requereixen polítiques socials i educatives més àmplies, establint sinèrgies amb les actuacions sanitàries de prevenció del suïcidi” destaca el director executiu de Salut Mental Parc Taulí, Diego J. Palao.

El programa de la jornada inclou taules de debat sobre la prevenció del suïcidi i tallers sobre la detecció del risc de suïcidi, la gestió pràctica de les conductes autoagressives a l’escola i la gestió de casos des d’infermeria de Salut Mental, amb les trucades que poden salvar vides.

La cloenda anirà a càrrec del Prof. Philippe Courtet de l’Université de Montpellier, un expert europeu en prevenció del suïcidi, que parlarà sobre el dolor social i risc de suïcidi des de la prevenció.


 

ARA DESTAQUEM

Consulta aquí tota la informació

 
 
 
 
 
 
 

AGENDA

 • 27 Sep 2021

  Màster, Postgrau i Curs d’Especialització en Intel·ligència Artificial en Salut

  Formació dirigida a clínics interessats en conèixer com s’aplica la IA en salut i fer recerca amb les dades que tenen accés als seus llocs de treball, historials clínics i altres dades que recullen als serveis on treballen.
 • 22 Sep 2021

  Potenciant la salut amb intel·ligència artificial

  L’objectiu és descobrir el potencial que té la Intel·ligència Artificial avui en dia i com la podem aprofitar per avançar el coneixement en l’àmbit de la salut. A càrrec de Laura Ruiz Dern, Grup de Digital Health Data Analytics en Medicina (Eurecat).
 • 8 Sep 2021

  Vacunació contra la COVID-19 sense cita prèvia

  Les persones de més de 40 anys que no estiguin vacunades podran fer-ho al Parc Taulí amb una única dosi de Janssen i sense demanar cita prèvia. Tots els dimecres, de 8 a 14 h, fins el 6 d'octubre.
 • 6 Aug 2021

  Sessió informativa per a futures mares i pares

  Sessió informativa telemàtica (aplicació Zoom) sobre el Programa d'Atenció al Part, realitzada per una llevadora de sala de parts. En la sessió es tracten temes pràctics sobre l'assistència hospitalària al final de l'embaràs, el part i el postpart, i es pot veure la sala de parts mitjançant vídeos i fotografies. Tots els divendres, de 15:30h a 17:30h.