El càncer de còlon i recte és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any. El càncer de còlon té una freqüència similar en homes i en dones, mentre que el de recte es més freqüent en els homes. Aproximadament, 13.000 homes i 14.000 dones conviuen amb un diagnòstic de càncer colorectal a Catalunya.

El càncer de còlon i recte suposa, a més, la segona causa de mort per càncer a Catalunya. La supervivència és més alta o més baixa segons la fase d’evolució del tumor en el moment del diagnòstic. Per això són tan importants els programes de prevenció precoç. La detecció precoç del càncer de còlon i recte ha mostrat reduir la mortalitat per aquest tipus de tumor.

Des de l’Oficina Tècnica de Cribratge del Parc Taulí, cada dos anys es citen a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys per fer-se una prova senzilla i còmoda a casa. L’objectiu és detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si en la prova es trobessin indicis de sang es proposarà fer una colonoscòpia, que es fa amb sedació i té un risc baix de complicacions, i que a més a més de prevenir el càncer de còlon i recte permet extirpar els pòlips que podrien malignitzar.

Actualment, al Vallès Occidental el Programa es troba en la seva segona ronda, i les dades provisionals indiquen que en la majoria de territoris la participació és superior a la de la ronda anterior. A l’espai web de l’Oficina es pot consultar el calendari del desplegament del programa en cadascun dels municipis de la comarca.

250 persones diagnosticades amb càncer al Vallès mitjançant el Programa


De la primera ronda, la majoria de les persones que van participar van tenir un resultat negatiu, i només en un 7% es va indicar la realització d’una colonoscòpia per haver-se detectat sang oculta en la femta. En la major part de les persones que tenen un resultat positiu es van diagnosticar pòlips colo-rectals, i en només un 5% es va diagnosticar un càncer. El Programa va permetre diagnosticar 250 persones amb càncer, trobant-se la majoria d’elles en un estadi precoç, i més de 3.352 persones amb pòlips colo-rectals, els quals es van ressecar completament evitant així una progressió cap a un possible càncer.

Participació variable en funció de l’àrea bàsica de salut


És de destacar que la participació és molt variable, en funció de l’àrea bàsica de salut, i segons es pot veure en el següent gràfic:

L'opinió dels usuaris


Les professionals de l’Oficina de Cribratge de Càncer han recollit l'opinió d'algunes persones que han participat al Programa i a les què se'ls hi ha fet una colonoscòpia perquè van tenir un resultat positiu en la prova de la sang oculta en femta. Aquestes han estat les seves respostes:

Sra. Francisca Navarro Villa
58 anys
Diagnòstic de pòlips colorectals

Pregunta. Creu que ha valgut la pena participar en el Programa de prevenció?

Resposta. Sí, pienso que sí vale la pena, porque es una prueba muy rápida, no es nada dolorosa y vale la pena saber si hay algo o no.

 

P. Què li diria a algú del seu voltant que ha rebut la carta i té dubtes sobre si participar o no?

R. Pues que no tengan ninguna duda, que vayan y que se hagan la prueba, porque ya he dicho que no implica nada y es bastante tranquilo todo y no hay ningún problema.

Sr. Mariano Agel Gracia
63 anys
Diagnòstic de pòlips colorectals

 

P. Creu que ha valgut la pena participar en el Programa de prevenció?

R. Sin ninguna duda. Estoy muy agradecido.

 

P. Què li diria a algú del seu voltant que ha rebut la carta i té dubtes sobre si participar o no?

R. Que no se lo piensen ni un segundo.

Sr. Ricard López Terns
53 anys
Diagnosticat de càncer de còlon

 

P. Creu que ha valgut la pena participar en el Programa de prevenció?

R. Home, en el meu cas va valer molt la pena. Bàsicament, va ser una prova molt senzilla de fer i després es va descobrir que si no l’hagués fet, se m’hagués complicat molt la vida. Estic molt content, molt content. Fa dos anys també vaig participar i va sortir bé, no em vau trucar, i aquesta vegada, doncs em vau trucar. Ha sigut una petita muntanya russa de sensacions, però bueno… ha valgut la pena, evidentment.

 

P. Què li diria a algú del seu voltant que ha rebut la carta i té dubtes sobre si participar o no?

R. A veure, jo ara estic molt sensible amb això i sóc molt pesat amb la gent del meu entorn, que m’aprecio. Hi ha un cas, d’una persona en concret, que no es vol fer la prova i literalment… el renyo i li dic: "No veus el que m’ha passat a mi? Doncs això et pot passar a tu, i és tant senzill com anar a la farmàcia". El renyo. I a la gent que no m’importa tant, doncs els recomano que facin la prova. De vegades els hi dic mira, a mi m’ha passat això, i la gent es queda sorpresa. Jo crec que pot ajudar el fet de dir, mira, a mi m’ha passat i m’ha anat molt bé.

Sr. Jose Luís Dieste Sánchez
63 anys
Diagnòstic de pòlips

 

P. Creu que ha valgut la pena participar en el Programa de prevenció?

R. Sí. Considero que es una iniciativa muy agradable para que las personas puedan gozar de una mejor salud, porque pueden estar enfermas sin saberlo.

 

P. Què li diria a algú del seu voltant que ha rebut la carta i té dubtes sobre si participar o no.

R. Realmente esto ha sucedido: un compañero ha recibido un aviso de parte del Taulí, de que se había hallado sangre en sus heces y se le había invitado aquí para poder realizar una colonoscopia. Como tenía miedo, él se negó a hacerlo. Yo le dije que sería prudente que lo hiciera. Porque si no había nada, mejor que mejor, pero sino, lo prudente sería hacerlo, para evitar males futuros.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ARA DESTAQUEM

Consulta aquí tota la informació

 
 
 
 
 
 
 

AGENDA

 • 27 Sep 2021

  Màster, Postgrau i Curs d’Especialització en Intel·ligència Artificial en Salut

  Formació dirigida a clínics interessats en conèixer com s’aplica la IA en salut i fer recerca amb les dades que tenen accés als seus llocs de treball, historials clínics i altres dades que recullen als serveis on treballen.
 • 22 Sep 2021

  Potenciant la salut amb intel·ligència artificial

  L’objectiu és descobrir el potencial que té la Intel·ligència Artificial avui en dia i com la podem aprofitar per avançar el coneixement en l’àmbit de la salut. A càrrec de Laura Ruiz Dern, Grup de Digital Health Data Analytics en Medicina (Eurecat).
 • 8 Sep 2021

  Vacunació contra la COVID-19 sense cita prèvia

  Les persones de més de 40 anys que no estiguin vacunades podran fer-ho al Parc Taulí amb una única dosi de Janssen i sense demanar cita prèvia. Tots els dimecres, de 8 a 14 h, fins el 6 d'octubre.
 • 6 Aug 2021

  Sessió informativa per a futures mares i pares

  Sessió informativa telemàtica (aplicació Zoom) sobre el Programa d'Atenció al Part, realitzada per una llevadora de sala de parts. En la sessió es tracten temes pràctics sobre l'assistència hospitalària al final de l'embaràs, el part i el postpart, i es pot veure la sala de parts mitjançant vídeos i fotografies. Tots els divendres, de 15:30h a 17:30h.