Professionals de Salut Mental

Salut Mental Parc Taulí va posar en marxa, el passat 12 de desembre, un programa innovador promogut pel Servei Català de la Salut (CatSalut), dirigit a millorar l’atenció de les persones amb trastorns mentals aguts a l’Àrea de Psiquiatria del Servei d’Urgències, que ha estat tot un èxit en els seus primers mesos de funcionament: ha acabat amb les esperes de pacients pendents de llit hospitalari i, en els dos primers mesos de funcionament, ha evitat l’ingrés de 20 pacients a la planta de Psiquiatria.

Al capdavant del nou model d’atenció hi ha l’Equip d’Intervenció en Crisi de Salut Mental (EIC-SM), format per dos nous psiquiatres, un infermer i un auxiliar d’infermeria, que atenen els pacients en els mateixos dispositius d’Urgències i de l’Hospital de Dia de Salut Mental d’Adults, que ha ampliat els seus horaris a les tardes per poder donar cobertura a aquest nou programa.

Hospitalització alternativa a l’ingrés convencional

El programa permet una millor atenció continuada a Urgències i, en alguns casos, ofereix al pacient una hospitalització parcial com a alternativa a l’ingrés convencional a planta, però garantint també una atenció especialitzada intensiva, específica i personalitzada. D’aquesta manera, alguns pacients romanen ingressats durant unes hores al dia al dispositiu d’Hospital de Dia, però dormen al seu domicili. El recurs està destinat a l’atenció de situacions urgents i greus, de les què es preveu una recuperació en un període inferior a un mes. Per accedir al programa cal descartar riscos personals i comptar amb un suport familiar mínim que asseguri la continuïtat de l’atenció al domicili.

El director executiu de Salut Mental Parc Taulí, el doctor Diego Palao, ha subratllat que amb aquest model d’atenció s’està donant “resposta immediata a les necessitats de les persones ateses a Urgències, acabant amb les sempre incòmodes esperes pendents de llit hospitalari” i, d’altra banda, també “s’està oferint una atenció que permet mantenir a la persona en el seu entorn familiar, sense un aïllament ni un trencament complet del seu funcionament, en la línia dels models basats en la psiquiatria comunitària”.

En els dos primers mesos de funcionament ja s’han evitat 20 ingressos hospitalaris, que haurien tingut una estada mitjana de 15 dies d’hospitalització, amb els avantatges que això suposa per al pacient i per a les seves famílies. La nova unitat disposa de 10 places, i en aquest període ha mantingut una ocupació al voltant d’un 80%.

4.700 urgències psiquiàtriques d’adults el 2016

Al Servei d’Urgències del Parc Taulí es van atendre, el 2016, un total de 4.700 urgències psiquiàtriques d’adults, de les quals un 13% van requerir ingrés hospitalari a la planta de Salut Mental, que disposa de 42 llits. Tot i que persisteix el dèficit de llits psiquiàtrics a la comarca, els professionals que estan al capdavant d’aquest nou programa resolen situacions clíniques complexes d’una manera personalitzada i amb major qualitat, que ha estat molt ben valorada per pacients i familiars.

La descongestió de l’Àrea de Psiquiatria del Servei d’Urgències ha permès, també un accés més ràpid a l’hospitalització, en els casos en què no hi ha una altra alternativa, millorant d’aquesta manera la qualitat global de l’atenció i reduint, també, les derivacions a d’altres centres hospitalaris.

El Dr. Palao, que no amaga la seva satisfacció per l’èxit del programa, apunta que es tracta d’un model que podria ser exportable a d’altres territoris i especialitats. “El cost-eficiència i la seva acceptació per part de les famílies és molt superior al de l’abordatge convencional”, conclou Palao.

ARA DESTAQUEM

Consulta aquí tota la informació

 
 
 
 
 
 
 

AGENDA

 • 27 Sep 2021

  Màster, Postgrau i Curs d’Especialització en Intel·ligència Artificial en Salut

  Formació dirigida a clínics interessats en conèixer com s’aplica la IA en salut i fer recerca amb les dades que tenen accés als seus llocs de treball, historials clínics i altres dades que recullen als serveis on treballen.
 • 22 Sep 2021

  Potenciant la salut amb intel·ligència artificial

  L’objectiu és descobrir el potencial que té la Intel·ligència Artificial avui en dia i com la podem aprofitar per avançar el coneixement en l’àmbit de la salut. A càrrec de Laura Ruiz Dern, Grup de Digital Health Data Analytics en Medicina (Eurecat).
 • 8 Sep 2021

  Vacunació contra la COVID-19 sense cita prèvia

  Les persones de més de 40 anys que no estiguin vacunades podran fer-ho al Parc Taulí amb una única dosi de Janssen i sense demanar cita prèvia. Tots els dimecres, de 8 a 14 h, fins el 6 d'octubre.
 • 6 Aug 2021

  Sessió informativa per a futures mares i pares

  Sessió informativa telemàtica (aplicació Zoom) sobre el Programa d'Atenció al Part, realitzada per una llevadora de sala de parts. En la sessió es tracten temes pràctics sobre l'assistència hospitalària al final de l'embaràs, el part i el postpart, i es pot veure la sala de parts mitjançant vídeos i fotografies. Tots els divendres, de 15:30h a 17:30h.