La UAB i el Parc Taulí ofereixen el nou Pregrau Dual d’Especialista en Radiologia

La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, i el director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Joan Martí, han presentat avui en roda de premsa el nou Pregrau Dual d’Especialista en Radiologia, que les dues institucions ofereixen conjuntament a partir del proper curs acadèmic 2019-2020.

Es tracta del primer curs de caràcter universitari per a tècnics en radiologia que es realitza a l’Estat, amb titulació pròpia de la UAB. La formació està adreçada a professionals en actiu i a joves amb titulació de formació professional com a tècnics superiors en imatge per al diagnòstic i medicina nuclear i tècnics superiors en radioteràpia i dosimetria, amb l’objectiu de millorar la seva qualificació, ocupabilitat i desenvolupament personal. També hi poden accedir les persones titulades en el Grau en Infermeria i en el Grau en Fisioteràpia.

Aquesta proposta de formació va sorgir de la confluència de diferents factors que van portar les dues institucions a oferir conjuntament aquesta nova titulació, mitjançant la modalitat professionalitzadora del pregrau dual, que no té precedents a les universitats catalanes.

El curs “ofereix als actuals i als futurs professionals del sistema sanitari una oportunitat de progressar i d’actualitzar-se en un àmbit que diàriament està evolucionant a nivell estatal i internacional”, segons recull el seu programa docent, que també posa de relleu que “per una part garanteix un rigorós ensenyament teòric que involucra els millors experts en la matèria, pertanyents a diversos nivells professionals i jeràrquics, i alhora garanteix un entrenament transversal pràctic per aplicar aquesta teoria i consolidar així competències”. 

Des d’una vessant pràctica, el pregrau dual “reforça els coneixements, les habilitats clíniques i les habilitats tècniques d’un tècnic en radiologia”, la qual cosa afavoreix l’ocupabilitat dels alumnes en un context amb manca d’especialistes al mercat. 

En el decurs de la roda de premsa, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha expressat la seva satisfacció per aquesta iniciativa formativa ja que “el Parc Taulí és un hospital de proximitat on la relació pacient-metge és molt adequada i és un model del que actualment necessiten els nostres futurs professionals assistencials”.

El director general del Parc Taulí, Joan Martí, ha destacat que “la formació de pregrau dual ajudarà els professionals a ser més eficients a l’hora de resoldre les proves diagnòstiques”.

Per la seva part, el co-coordinador del pregrau dual, Diego I. Ribas, ha assenyalat que “amb aquesta oferta formativa oferim respostes a la incorporació de les noves tecnologies, i els nous enfocaments com la intel·ligència artificial o el Big Data en el camp mèdic”.

450 hores lectives i sis mesos de formació pràctica professionalitzadora

El curs consta de dues fases: una primera formació teòrica de 450 hores lectives -amb un programa estructurat en tres blocs que consta de 60 ECTS-, i una formació pràctica professionalitzadora de sis mesos al Servei de Radiologia del Parc Taulí, tutelada pels professionals assistencials. Destaca que la formació teòrica està impartida també, majoritàriament, pels professionals del mateix Servei de Radiologia. A més, els alumnes hauran de desenvolupar, documentar i defensar un treball de fi d’estudis. 

La UAB i el Parc Taulí són dues institucions que mantenen una històrica i estreta relació, partint del fet que la UAB és, conjuntament amb el Departament de Salut i l’Ajuntament de Sabadell, una de les institucions que formen part del Consell de Govern de la Corporació Sanitària Parc Taulí. La Unitat Docent del Parc Taulí, de la Facultat de Medicina de la UAB, ha fet molt més estreta i propera aquesta relació des que es va posar en marxa ja fa prop d’onze anys.