El Parc Taulí amplia la teràpia amb gossos en benefici dels pacients de psicogeriatria

El Parc Taulí ha ampliat la teràpia amb gossos als pacients de Psicogeriatria del Centre Albada, després de l’èxit que està tenint amb els pacients del Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP), on ja es treballa amb aquesta modalitat terapèutica des del passat mes de novembre.

L’experiència es porta a terme de la mà de Dogking, una entitat amb seu a Sant Cugat del Vallès que té experiència en intervencions assistides amb gossos i en el procés de rehabilitació físic i psicològic dels pacients mitjançant la interacció gos i pacient.

Els pacients de Psicogeriatria són per persones majors de 65 anys amb diferent graus de demències, provocades per malalties com l’Alzheimer o per altres afectacions psiquiàtriques. Segons explica el doctor German Diestre, metge d’aquesta Unitat junt amb la doctora Pilar Sales, l’objectiu terapèutic d’aquesta acció amb els gossos és “intentar disminuir al màxim la medicació psicotròpica, així com millorar la simptomatologia psicoconductual” d’aquests pacients.

A la Unitat disposen de 36 llits, i cada setmana una dotzena d’ells es beneficien de la companyia dels gossos, amb els quals es treballa en dos grups d’unes 5-6 persones durant una hora dedicada a cada un d’ells, amb el suport de les professionals d’Infermeria de l’àmbit i d’altres dos tècnics de Docking,

La teràpia amb animals és una intervenció que s’està introduint en diferents àrees de l’atenció sociosanitària (residències assistides, centres sociosanitaris, atenció en salut mental…) i vol contribuir a la millora en l’humanització de l’atenció.

Els gossos de Dogking que participen en aquesta experiència (Australian Cobberdog) tenen unes característiques especialment adequades per aquestes activitats, doncs tenen un mantell que no muda, no perden pèl ni produeixen caspa, de manera que no embruten ni distribueixen agents al·lergògens. Es tracta d’una raça originària d’Austràlia que és la primera concebuda per fer treballs de teràpia i assistència.