El Parc Taulí incorpora un videobroncoscopi de darrera generació per al diagnòstic del càncer de pulmó i de les infeccions respiratòries

El director del Servei de Pneumologia, Eduard Monsó, amb el nou videobroncoscopi

Es tracta del primer aparell d’aquestes característiques implementat en un hospital a tot l’Estat espanyol.

El Servei de Pneumologia del Parc Taulí ha renovat un dels cinc aparells de què disposa per a la pràctica de la broncoscòpia, amb l’adquisició del videobroncoscopi de la marca Olympus, un aparell nou en el mercat des del passat mes de setembre que aporta una tecnologia innovadora per a les proves de broncoscòpia respiratòria. Aquestes proves es realitzen, bàsicament, per al diagnòstic de la malaltia pulmonar, principalment càncer de pulmó i infeccions pulmonars. A l’Estat espanyol és el primer aparell d’aquestes característiques que s’adquireix en un hospital.

La broncoscòpia és una tècnica diagnòstica que permet visualitzar les vies aèries (tràquea i bronquis) mitjançant la introducció d’un tub flexible que incorpora una petita càmera de vídeo d’alta resolució. L’alta qualitat de les imatges que ofereix aquest nou model de videobroncoscopi permet visualitzar l’estat de la circulació dels vasos sanguinis a la mucosa respiratòria, aportant un informació addicional que els aparells convencionals no ofereixen. 

Més enllà de la funció diagnòstica, el videobroncoscopi també realitza una funció terapèutica, permetent realitzar biòpsia i cauteritzacions de les lesions, amb un temps de durada de l’exploració inferior a la broncoscòpia convencional. Un altre avantatge del nou aparell és la seva ergonomia, que facilita les maniobres de l’exploració, minimitzant les posicions forçades de l’especialista quan realitza la prova. 

Els professionals del Servei de Pneumologia del Parc Taulí realitzen anualment una mitjana de 600 broncoscòpies i diagnostiquen uns 200 casos nous de càncer de pulmó a l’any.