La Fundació Olga Torres fa donació d’un videocolonoscopi al Servei de Digestiu del Parc Taulí

La finalitat de la donació d’aquest aparell és la de contribuir amb el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte.

El president de la Fundació Olga Torres (FOT), Josep Bombardó, el president de la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT), Modesto Custodio, i el director general, Joan Martí, han presidit avui l’acte de donació d’un videocolonoscopi de la FOT a la Unitat d’Endoscòpia del Servei de Digestiu de l’Hospital de Sabdell, i que serà de gran ajut per al Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que es coordina des del Parc Taulí.

El president del Parc Taulí ha agrait a la FOT i al seu president la donació d’un aparell de gran utilitat per a la tasca assistencial en benefici dels pacients. Custodio ha destacat el paper de la FOT que "des de la seva creació el 2002, ha dedicat el seu patrimoni a projectes de recerca i ha arrelat a la ciutat com a institució que treballa per a la recerca i la innovació".

Per la seva banda, el president de la FOT, Josep Bombardó, ha mostrat la seva satisfacció per fer aquesta donació, mostrant el seu desig de que la ciutadania s’impliqui més amb aquesta institució sabadellenca. “Tots hem de ser conscients que la medicina cada cop serà més costosa i la gent ha de fer aportacions perquè, precisament, el càncer és una de les malalties que estarà més estesa en els propers anys”.

L’acte també ha comptat amb l’assistència del director del Servei de l’Aparell Digestiu, Rafael Campo, que ha parlat de les aplicacions de la colonoscòpia en la detecció precoç del càncer del còlon, i ha destacat la importància del Programa de cribratge que es desplega en el nostre territori des de finals de 2015. Segons ha explicat el Dr. Campo, els primers resultats del Programa indiquen que de cada 100 pacients sotmesos a una colonoscòpia, 80 tenen pòlips, i d’aquests, al voltant d’un 5% es diagnostica de càncer. És de destacar que, gràcies a la detecció precoç, del total de casos diagnosticats de càncer de còlon i recte, s’arriba a la seva curació en el 90% de casos.

Gràcies a la detecció precoç, del total de casos diagnosticats de càncer de còlon i recte, s’arriba a la seva curació en el 90% de casos.

El videocolonoscopi és un instrument flexible dotat d’una potent càmera que transmet la imatge de l’interior del còlon a un monitor. Mitjançant les imatges obtingudes es pot intuir el tipus de lesió i fer biòpsia i tractament de les mateixes. La seva utilitat és diagnòstica i terapèutica.

La reordenació impulsada a la Unitat d’Endoscòpia del Servei de Digestiu a final de l’any passat permetrà una major utilització de les instal·lacions, elevant també el nombre total de proves del Servei de l’Aparell Digestiu de les 7.000 fins les 10.000. Campo ha remarcat que "es duplicarà el nombre de colonoscòpies realitzades durant aquest 2016, passant de les 3.000 de l’any passat a les 6.000. Serà molt útil disposar d’un nou videocolonoscopi a la Unitat, que ja disposa de vuit aparells més i de quatre sales d’exploracions".

                El Dr. Rafael Campo ha explicat als mitjans de comunicació la utilitat d'un videocolonoscopi

 
Sobre la Fundació Olga Torres

La FOT és una fundació privada sense ànim de lucre dedicada a la investigació del càncer i ha focalitzat la seva actuació en la recerca sobre el càncer de còlon, una de les patologies que avui té més incidència entre la població i que afecta indiscriminadament homes i dones. Els seus objectius són promoure la investigació científica, tecnològica i social al més alt nivell, enquadrant-la en el marc universitari, centres d’investigació o instituts especialitzats.

La FOT destina els seus recursos a dotar anualment unes beques per a desenvolupar projectes de recerca sobre el càncer colorectal. Els recursos de la fundació provenen de la gestió del seu patrimoni i les donacions dels ciutadans. Des de 2005, quan es va iniciar la convocatòria de beques, el volum d’ajuts concedits supera el milió d’euros.

El proper 13 d’abril, a les 12.30 h, tindrà lloc a l’Auditori Taulí l’acte de lliurament de les beques post-doctorals de recerca sobre càncer colorectal que anualment atorga la FOT. Es lliuraran dues beques per un import de 60.000€ cadascuna. L’acte és obert a la ciutadania.

Esteu convidats a assistir-hi!