Es presenta el programa de La Nit de la Ciència i el Coneixement a Sabadell 2017

L’acte central de la Nit de la Ciència de Sabadell tindrà lloc el proper 18 de maig a l’Auditori Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell, amb les actuacions del Cor Vèrtex i David Baró. Els beneficis d’aquesta edició es destinaran a un projecte d’investigació de noves eines per millorar el diagnòstic precoç del càncer colorectal, liderat des del Parc Taulí.

Avui s’ha celebrat al Parc Taulí la roda de premsa de presentació de La Nit de la Ciència i el Coneixement de Sabadell 2017, una iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Ajuntament de Sabadell, la Fundació Parc Taulí (FPT), la Fundació Olga Torres (FOT) i l’Escola Superior de Disseny ESDI, per presentar una visió més propera de la recerca i el coneixement que es genera a Sabadell. La principal finalitat és posar en valor la rellevància de la ciència en la vida de les persones i fomentar l’interès dels joves per la carrera científica.

L’acte ha comptat amb les intervencions del president del Parc Taulí, Modesto Custodio, el vicerector de la UAB, Armand Sánchez, el regidor de TIC de l’Ajuntament de Sabadell, Miquel Soler, el director de la Fundació Bosch i Cardellach, Joan Brunet, el secretari del Patronat de la FOT, Jordi Carbonell, el responsable de la Unitat de Recerca i Transferència del Coneixement de l’ESDI, Eduardo Huerta i el director del Servei d’Oncologia del Parc Taulí, Eugeni Saigí.

Aquesta iniciativa compta, també, amb el suport d’entitats, empreses i institucions ciutadanes que hi col·laboren, ja sigui organitzant activitats complementàries o donant-hi suport econòmic. De totes les iniciatives que es porten a terme, l’activitat principal és pròpiament la Nit de la Ciència, que s’organitza en un gran espai emblemàtic de la ciutat, i compta amb actuacions artístiques i/o musicals de rellevància.

Un dels objectius que es persegueix amb la Setmana i la Nit de la Ciència és recollir fons per ser destinats a projectes de recerca concrets que s’estan portant a terme al nostre entorn més proper. El projecte al qual es destinen els beneficis obtinguts per totes les activitats organitzades és elegit per la comissió organitzadora, formada per representants de cadascuna de les sis entitats promotores. Una vegada elegit, el projecte es promociona per tal d’aconseguir els màxims recursos per tal de coadjuvar a fer-ho possible.

En l’acte de presentació, el president del Parc Taulí, Modesto Custodio, ha agraït a totes les entitats implicades en l’organització de la Nit de la Ciència “el seu compromís amb la recerca, la innovació i la docència en benefici de la societat. Volem continuar fent noves edicions de la nit de la ciència i que la ciutat s’impliqui”. Per la seva banda, el regidor de TIC, Miquel Soler, ha detallat el programa del 18 de maig, amb les actuacions previstes, els premis i les beques que s’atorgaran i ha felicitat a totes les entitats per la iniciativa.

El director de la Fundació Bosch i Cardellach, Joan Brunet, ha detallat el programa de La Setmana i la Nit de la Ciència a Sabadell 2017: “Durant el mes de maig a Sabadell es parlarà de ciència. La ciutat ha sabut identificar una oportunitat i les entitats ho han sabut aprofitar”, ha manifestat. El vicerector de la UAB, Armand Sánchez, ha destacat les beques de recerca que es lliuraran, en concret a tres projectes finançats per la Unió Europea atorgats a tres joves investigadores que han desenvolupat els seus projectes en noves eines de recerca sobre el càncer. Per la seva banda, el secretari de la FOT, Jordi Carbonell, també ha presentat les beques que la seva entitat lliurarà el 18 de maig.

El cartell de la Nit de la Ciència ha estat elaborat per l’Escola de Disseny Superior ESDI. Eduardo Huerta ha posat de manifest el que significat per l’ESDI la seva col·laboració en aquesta iniciativa: “és una validació de la ciutat, en el sentit de que el disseny també és fer investigació, millorem la qualitat de vida de les persones en col·laboració amb altres àmbits”.

L’acte ha finalitzat amb la presentació del projecte beneficiari de la Nit de la Ciència, a càrrec del Dr. Eugeni Saigí. L’objectiu del projecte, liderat per professionals del Parc Taulí, és la investigació de noves eines per millorar el diagnòstic precoç del càncer colorectal.

El programa de la Nit de la Ciència i el Coneixement

L’acte central de La Nit de la Ciència tindrà lloc el dijous 18 de maig, a 2/4 de 9 del vespre, a l’Auditori de l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. L’acte serà presentat pel periodista Xavier Andreu, i comptarà amb les actuacions del Cor Vèrtex. Cor Jove de l’Escola Pia de Sabadell i del conegut mentalista David Baró.

Les entrades es posaran a la venda en paper, a un preu de 15 euros, a les entitats organitzadores i d’altres col•laboradores. També hi haurà tiquets de fila 0 en paper, que es posaran a disposició en diferents punts i entitats de la ciutat.

Maig, el mes de la Ciència i el Coneixement

Al llarg de tot el mes de maig, diverses entitats, empreses i institucions de la ciutat hi donaran suport organitzant altres activitats adreçades a la ciutadania, també en benefici del projecte (xerrades, conferències, caminades familiars, descomptes en establiments...).
A data d’avui, hi col•laboren: Gremi de Fabricants, Acadèmia de Belles Arts, Museu del Gas, Acadèmia de Ciències Mèdiques del Vallès Occidental, Agrupació Astronómica, Cafès Científics Sabadell 2017, Cineclub, Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Unió Excursionista de Sabadell (UES), Fundació Ars, Sabadell Comerç Centre. Al llarg de les properes setmanes, es preveu la incoporació de noves entitats i empreses.

El calendari d’activitats es publicarà al blog de La Nit de la Ciència i el Coneixement de Sabadell 2017.

Reconeixements i beques que s’atorgaran

En el decurs de l’acte de La Nit de la Ciència es concediran diferents premis, beques i reconeixements a l’activitat científica, per part de les diferents entitats organitzadores i d’altres estretament vinculades:

- Fundació Olga Torres. Premi al treball de divulgació sobre el càncer colorectal. Dotació: 9.000 euros.

- Beques UAB. 3 contractes postdoctorals del projecte P-Sphere del programa de la Unió Europea Cofund.

- Beques Taulí. 2 ajuts d’incentivació de la recerca per a estudiats de Medicina.

- Premi Fem + Matemàtiques a Sabadell edició 2017. Premi adreçat a alumnes de 2n d’Eso de Sabadell. S’organitza en col•laboració amb l’ABEAM (Assocació de Barcelona per l’Estudi i l’Aprenentatge de les Matemàtiques).

- Premi Montserrat Miró edició 2016. Premis als treballs de recerca de 2n de Batxillerat que organitzen la Fundació Bosch i Cardellach, l’Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental 1.

Com s’hi podrà col·laborar?

• Comprant entrades per assistir a l’acte de La Nit de la Ciència del 18 de maig.

• Adquirint tiquets fila 0.

• Com a patrocinador/a de La Nit. El dossier de patrocini, a disposició dels interessats,

• Com a entitat col·laboradora:

o Afegint-se a la llista d’entitats i empreses que organitzen alguna activitat, al llarg del mes de maig, en benefici del projecte.
o Adquirint talonaris de fila 0 per posar els tiquets a disposició de clients o usuaris.

• Fent un ingrés, directament al compte de la Fundació Parc Taulí (Banc Sabadell):

ES02 0081 5154 2900 0181 3582

Concepte: Projecte Nit Ciència 2017 i telèfon de contacte (per poder emetre el corresponent certificat de donació)
Projecte beneficiari de la Nit de la Ciència 2017:
Estudi del microbioma i metaboloma intestinal pel diagnòstic precoç del càncer colorectal

Projecte beneficiari de la Nit de la Ciència 2017: