La Unitat de Cures Intensives del Parc Taulí ofereix un concert de música en viu per a pacients, familiars i professionals

imatges dels professionals de la unitat de cures intensives

Es tracta de la primera de les accions del projecte “UCIambH” d’humanització per a un millor confort de pacients, familiars i professionals. El concert anirà càrrec del cantautor de mantres, Manu Om, i tindrà lloc demà divendres, 30 de juny, a les 16h.

Els professionals de la Unitat de Cures Intensives del Parc Taulí posen en marxa el Projecte “UCIambH” d’humanització amb un concert de música en viu que se celebrarà a la Unitat de Cures Intensives el divendres 30 de juny, i que encapçala un seguit d’activitats que es faran de manera mensual i tindran diferents gèneres musicals. Es tracta de la primera de les accions que es posa en marxa en el marc del projecte “UCIambH”, i que té com a finalitat principal la humanització de l’atenció al pacient, familiars i professionals, des de la vessant assistencial, emocional i de confort que engloba tota atenció integral al malalt.

Aquesta primera sessió de musicoteràpia anirà a càrrec del cantautor de mantres barcelonès, Manu Om, difusor d’aquesta música i de tècniques de meditació. Els mantres són estructures fonètiques escrites en llengua ancestral (sànscrit) que formen part d’una tecnologia mil·lenària, exposada en format musical, provoca estímuls al sistema nerviós central i desenvolupa emocions plaents. Mitjançant la seva repetició alliberen la ment, tenen efecte en múltiples camps estructurals de l’ésser humà, cos mental, cos emocional i cos físic.

L’evidència científica i les experiències en altres unitats, demostren que la musicoteràpia té efectes positius en les persones, fent que augmenti el benestar i el confort (disminueix l’ansietat i l’estrés, combat l’insomni i redueix el dolor entre d’altres)

Projecte UCIambH

L’equip del projecte “UCIambH” del Pac Taulí està format per un equip de treball multidisciplinar de 16 professionals, format per tècnics en cures auxiliars d’infermeria, infermeres i facultatius que es centren fonamentalment en establir una UCI de portes obertes, en treballar pel benestar emocional del pacient, la família i els professionals, en aconseguir una estructura humanitzada i en establir un protocol de cures al final de la vida.

Aquest grup ja està treballant en les següents accions de millora:

  • UCI oberta: Ampliació i flexibilització de l’horari de visites amb la finalitat que el pacient pugui estar més temps acompanyat, i per afavorir que els familiars que ho desitgin s’involucrin en les cures dels pacient (higiene, menjar…) de forma voluntària.
  • Musicoteràpia per a la millora del confort del pacient: L’evidència científica demostra que la música és beneficiosa en el procés de recuperació dels pacients.
  • Passejades terapèutiques: Es treballa en un protocol que permeti, quan sigui recomanable, passejar amb els pacients per diferents zones del Parc Taulí, com poden ser el parc o espais intrahospitalaris fora de l’àmbit de l’Àrea de Malalt Crític.
  • Millora de les infraestructures, com per exemple la reforma dels banys o l’adquisició de butaques per als acompanyants, i en general, de tot allò que suposi una millora pel confort dels pacients, familiars i professionals.

L’Àrea de Malalt Crític del Parc Taulí està situada en el primer pis de l’Edifici Taulí on es realitza l’activitat assistencial a la Unitat de Cures Intensives (UCI), que compta amb 16 habitacions individuals, i a la Unitat de Semicrítics (USC), annexa a la UCI, amb 14 llits monitorats per a malalts greus i d’elevat risc, però amb poca probabilitat d’arribar a necessitar un tractament actiu invasiu. La UCI i la USC conformen l’Àrea de Malalt Crític que garanteix una assistència multiprofessional al pacient crític, per nivells de gravetat, les 24 hores durant tot l’any. Cada any s’atenen a aquesta àrea una mitjana de 2.000 pacients.