La Unitat de la Mà del Servei de COT de l’Hospital de Sabadell ha estat acreditada com a centre de referència a nivell internacional

El Comitè d’Acreditació de la “Federation of European Societies for Surgery of the Hand” (FESSH) ha acreditat la Unitat de la Mà del Servei Cirurgia Ortopèdia i Traumatologia (COT) de l’Hospital de Sabadell com un dels centres de referència a nivell europeu en cirurgia de la mà (Hand Trauma Centre) i qualificada per a la formació d’experts de tot el món.

Aquesta acreditació és el reconeixement del compliment dels estàndards de qualitat establerts per la pròpia FESSH en base als següents criteris:

  • Disposar d’un mínim de 3 cirurgians experts en cirurgia de la mà i microcirurgia, un d’ells amb titulació europea. En el cas de l’Hospital de Sabadell, el Dr. Carles Puente està acreditat per la FESSH com a especialista en cirurgia de la mà.
     
  • L’hospital ha de donar cobertura les 24 hores del dia, tots els dies de l’any, i atendre, com a mínim, dos casos de traumatisme de la mà i uns cincs casos microquirúrgics trimestrals. La Unitat de la Mà realitza una mitjana de 60 reimplantacions anuals i entre 20 i 25 traumatismes de la mà operats mensualment.
     
  • Disposar de qualificacions nacionals, formar part de les societats científiques de l’especialitat, o qualificacions nacionals que es poden considerar equivalents al diploma FESSH. El Parc Taulí és centre de referència de reimplantacions designat pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad

Centre de referència en reimplantacions

La Unitat de la Mà de l’Hospital de Sabadell centra la seva activitat assistencial atenent qualsevol lesió tancada o oberta del canell i/o la mà, implicant substancialment la pell, el múscul, el tendó, l´ós i l’empelt i el nervi. La formació i pràctica de la microcirurgia permet la realització alhora de penjalls lliures, cirurgia del plexe braquial i reimplantacions, entre altres aspectes de la cirurgia reconstructiva.

L’Hospital de Sabadell és centre de referència per a reimplantacions a Catalunya des de l’any 1998. La formació en microcirurgia s’imparteix al Centre de Cirurgia Experimental (CCE) de la Mútua Sabadellenca, Fundació Privada, actualment dirigit pel Dr. Gabriel Gili i Cirera, i ubicat al recinte de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

Els inicis de la microcirurgia vascular a nivell experimental, van anar a càrrec del Dr. Ramon Vila Rovira seguit pel Dr. Joan Pi Folguera. L’any 1979 el Dr. Pi va realitzar la primera reimplantació de polze, l’any 1982 la primera reimplantació de mà, el primer trasplantament ossi vascularitzat, el primer penjoll lliure (escapular), i el primer trasplantament d’un dit del peu a la mà.