El Parc Taulí estrena els blogs temàtics amb l’espai dedicat a la tècnica quirúrgica ‘Taulinoplàstia’

Foto Equip del Sevei de Cirurgia Pediàtrica del Parc Taulí

El blog Taulinoplàstia ofereix informació sobre aquesta tècnica innovadora i pionera en cirurgia pediàtrica per al tractament del ‘pectum excavatum’. El Parc Taulí és el centre que més casos atén d’aquesta patologia a nivell estatal i és centre formador de la tècnica. El blog Taulinoplàstia es presenta com un espai temàtic de comunicació obert a la societat.

El Servei de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital de Sabadell estrena el primer blog temàtic del Parc Taulí, Taulinoplàstia, obert a la població. El blog porta el nom de la tècnica quirurgica innovadora del Parc Taulí per tractar el ‘pectum excavatum’, una patologia que afecta a un de cada 2400-3000 naixaments, especialment en el sexe masculí. El blog temàtic està estructurat en apartats amb una completa informació sobre la definició de la tècnica quirúrgica, notícies, actualitat divulgativa i consulta online en relació a aquesta patologia.

El ‘pectum excavatum’ és la malformació congènita més freqüent de la caixa toràcica, ja que representa el 95% dels casos. Es presenta majoritàriament en nens i adolescents i pot provocar problemes cardiopulmonars greus i mal d’esquena i de tòrax, a més de complex físic i psíquic d’abast divers. Fins la irrupció de la Taulínoplàstia l’any 2012, el ‘pectus excavatum’ es corregia quirúrgicament mitjançant la cirurgia oberta (Toracoplàstia de Ravitch-Welch) o la mínimanent invasiva amb la col·locació d’una barra de Nuss (Toracoplàstia percutània vídeo assistida de Nuss)

La primera tècnica és la més invasiva i deixa cicatrius considerables en el pit del pacient. En canvi, la barra de Nuss és un procediment quirúrgic menys invasiu però molt dolorós que es basa en introduir una barra metàl·lica entre el cor i l’estern per a reparar la deformitat. Aquest mètode afavoreix un temps de recuperació més curt i deixa petites cicatrius però requereix ingrés en UCI per al control del dolor, i obliga a retirar la barra uns anys més tard. A l’Hospital de Sabadell es realitza de forma rutinària com a primera opció la toracoplastia mínimament invasiva de Nuss, si no és possible la Taulinoplàstia.

Una tècnica innovadora desenvolupada al Parc Taulí

El Parc Taulí és el centre nacional amb més casuística en tractament i seguiment de pacients afectes de ‘pectus excavatum’ en edat pediàtrica. L’any 2012, el Dr. Carles Bardají va descriure al Parc Taulí la tècnica de Taulinoplàstia en col·laboració amb l'empresa Ventura Medical Technologies i va desenvolupar un assaig clínic per comprovar la seva seguretat i viabilitat. En aquest assaig van participar com a investigadors els actuals coordinadors del Servei de Cirurgia Pediàtrica, Bernardo Núñez i Núria Brun.

La Taulinoplàstia consisteix en elevar l'enfonsament del tòrax mitjançant una placa (Pectus Plate) que s'allotja fora de la cavitat toràcica, entre el periosti esternal i el teixit cel·lular subcutani. La part central del Pectus Plate es fixa a l'estern i les ales laterals del dispositiu mitjançant un cargol de potència especialment dissenyat per a produir l’elevació del tòrax.

La principal aportació és que donades les mides reduïdes del dispositiu se’l pot deixar col•locat de per vida i no cal retirar-lo, tal com s’ha de fer amb la tècnica de Nuss. Això permet afirmar que la Taulinoplàstia suposa un salt qualitatiu important en la correcció de ‘pectus excavatum’. A més a més, al tractar-se d’una tècnica quirúrgica més senzilla i mínimament invasiva, permet disminuir notablement el temps quirúrgic, l’estada mitjana, no requereix ingrès a UCI, no hi ha risc de perjudicar òrgans interns, a diferència del Nuss i, fonamentalment, el nivell del dolor postqurúrigc és molt menor en relació als altres mètodes.

El Servei de Cirurgia Pediàtrica del Parc Taulí ja ha realitzat una trentena d’intervencions amb la tècnica de Taulinoplàstia, consolidant-se com a centre pioner a nivell mundial i realitzant formació a professionals d’arreu del món. De fet, el proper dimecres 18 d’octubre se celebrarà a l’Auditori del Parc Taulí el primer Worshop internacional en Taulinoplàstia amb la presència de professionals de diversos centres estatals i europeus.