Sis professionals del Parc Taulí viatgen al Sàhara en comissió quirúrgica i solidària amb estudiants de l’Institut Ribot i Serra

Avui s’ha presentat en roda de premsa celebrada al Parc Taulí, la comissió que viatjarà del 10 al 23 de novembre a l’Argub i que té previst realitzar tasques quirúrgiques per part de professionals assistencials, i de dinamització i participació juvenil, a càrrec d’estudiants.

Una comissió de professionals del Parc Taulí i joves de l’Institut Ribot i Serra, participen en aquesta acció solidària en el marc de la reformulació de l’agermanament entre Sabadell i la daira de l’Argub. Deu joves de l’Institut Ribot i Serra són els encarregats de posar en marxa els primers camps de solidaritat, que comptaran amb tallers i activitats de reciclatge i creació d’instruments musicals, pintura mural i petites càpsules de teatre social. Una de les novetats del nou agermanament, gestionat per l’associació sabadellenca Taller d’Art, Cultura i Creació, és l’augment dels pacients atesos, en tant que es doblen el número de comissions mèdiques de cara al 2018 i la durada de la comissió als camps augmenta una setmana.

Pel que fa a la comissió mèdica, la formen sis professionals sanitaris de diferents especialitats - cirurgia, pediatria, anestesia i infermeria- del Parc Taulí i de l’Hospital General de Catalunya. Durant aquesta primera visita tenen previst visitar i realitzar cirurgies menors a l’Hospital de Boula. Els professionals del Parc Taulí que viatjaran als camps de refugiats són la Dra. Anna Valle, anestesista el Dr. Jorge Romaní del deramtòleg, i la Dra. Sandra Moya, pediatra, que viatjaran la primera setmana per organitzar la que serà la primera comissió dermatològica i pediàtrica que tindrà lloc la propera primavera de 2018.

La segona setmana s'incorporaran la Dra. Anna Valle i el Dr. Guillermo Marreno, anestesistes, i l'Anna Bonfill i l'Embarek Mohamed, infermers. Aquests professionals, juntament amb altres dos metges de l'Hospital General de Catalunya, el Dr. Joan Bonfill, cirurgià i la Dra. Ana Inbiusco, anestesista, formaran part de la comissió quirúrgica d'aquest any, que com en els anys anteriors, està encapçalada per professionals de l'Hospital de Granada.

Una cooperació històrica

El Parc Taulí coopera des de fa anys en el camp sanitari amb els camps de Refugiats Sahrauís de la zona de l'Argub (Sàhara Occidental), en el marc del programa d'agermanament de Sabadell amb l'Argub que es va ratificar el 1989. Inicialment la col·laboració es va centrar en projectes de formació hospitalària i, des de l'any 1994, en el seguiment sanitari (revisions mèdiques) dels infants sahrauís que arriben a Sabadell cada estius, la gran majoria de colònies amb diferents famílies. En altres ocasions s'hi van traslladar malalts expressament per ser tractats a l'Hospital de Sabadell.

El 30 de novembre de 2007 va sortir cap el Sàhara la primera comissió quirúrgica formativa del Parc Taulí. Des de llavors, pràcticament tots els anys - a excepció dels darrers anys en què s'havia produït un parèntesi per motius de seguretat -, professionals del Parc Taulí han format part de les diferents comissions quirúrgiques que han viatjat fins a l'Argub.

En la darrera comissió del 2016 es van portar a terme 266 consultes de cirurgia general i ginecologia i un total de 78 intervencions quirúrgiques, principalment colelitiàsi, hèrnies inguinals, eventracions, tumoracions cutànies i patologia ginecològica i mamària.


Roda de premsa de presentació de la comissió quirúrgica i solidària al Sàhara Occidental