La infermera de la UCI del Parc Taulí, Lídia Martí Hereu, premiada per la Fundació Infermera i Societat del COIB per un projecte de realitat virtual

El Col·legi Oficial d’Infermeria (COIB), mitjançant la seva Fundació Infermeria i Societat, ha atorgat el Premi a la innovació infermera al projecte “Ús de la realitat virtual immersiva com a mètode de relaxació a l’entorn d’una unitat de cures intensives”, de la Lídia Martí.

El projecte premiat consisteix en utilitzar la realitat virtual immersiva (RVi) com una eina de millora de la qualitat de l’estada en una Unitat de Cures Intensives (UCI). Aquest mètode d’estimulació pot ajudar a les persones ingressades a relaxar-se, disminuir l’ansietat així com prevenir el delírium, el deteriorament cognitiu, disminuir la necessitat d’analgèsics i sedants ajudant a l’acceleració de la seva recuperació.

L’estudi “Ús de la realitat virtual immersiva com a mètode de relaxació a l’entorn d’una unitat de cures intensives” és un projecte pilot, amb una durada aproximada de sis mesos, i que consisteix en l’ús d’unes ulleres de realitat virtual que podran utilitzar els pacients hospitalitzats a la UCI. Entre els objectius de l’estudi destaca el de comprovar la viabilitat i la seguretat de l’apliació d’RVi en aquest tipus de pacients en el seu entorn hospitalari. D’altra banda, la reducció de 1 o 1.5 dies d’estada dels pacients pot suposar en el nostre centre un estalvi anual de més de 600.000€ anuals a la nostra UCI amb 16 boxs.

Mitjançant les ulleres 3D es visualitzaran escenes naturals o paisatges amb estimulació auditiva que es combinarà amb sorolls de la natura. Aquesta experiència possiblement disminuirà la síndrome post-cures intensives ja que permetrà que la reincorporació del pacient a la seva quotidiana sigui en les millors condicions possibles. La tecnologia RVi pot arribar a cobrir la necessitat del pacient de tenir contacte visual i acústic amb entorns naturals, afavorint la sensació de sortida del box d’UCI i reportant-li calma i benestar. En definitiva, humanitzar l’estada del pacients.

La Lídia Martí comenta que “quan per diversos motius el pacient de l’àrea de crítics no disposa de la possibilitat de sortir d’aquesta àrea per gaudir d’espais de natura i beneficiar-se dels seus efectes, l’RVi pot apropar aquesta experiència al malalt crític”

Moltes felicitats a la Lídia per aquest premi i molta sort amb el seu projecte!

A la foto, d’esquerra a dreta, la cap d’Infermeria de l’Àrea Mèdica, Carmen Martín, la Lídia Martí, i la gestora assistencial d’Infermeria de l’Àrea de Crítics, Rosa Jam