El Parc Taulí rep, per segon any consecutiu, el premi MAPBM-Vifor en el ‘Manejo de la Sangre del Paciente’

D'esquerra a dreta, F. Baigorri, M. Baquero i el vicepresidente de SEDISA, M. Garrido.

A l’acte de lliurament del premi celebrat ahir a Madrid van assistir-hi el coordinador de Qualitat del Parc Taulí, Francisco Baigorri, i la doctora Marta Barquera, del Servei d’Anestesiologia, que va recollir el premi. Van ser premiats els hospitals que millor gestionen les pràctiques de les transfusions de sang, en el marc del ‘Programa MAPBM’. El premi atorgat al Parc Taulí ha estat en la categoria ‘Hospital sin Cirugía Cardiaca con mejores resultados en el índice MAPBM’.

 

43 centres hospitalaris de tot Espanya han optat als guardons després d’haver participat en el Programa MAPBM (Maturity Assessment in Patient Blood Management) per millorar els resultats en salut a través de la gestió de la sang del pacient (Patient Blood Management o PBM, en les seves sigles en anglès). Els Premis MAPBM són convocats anualment pel Grup de Recerca MAPBM i Vifor Pharma en el marc del Programa MAPBM, per tal de reconèixer els hospitals que millor integren les estratègies PBM en els seus processos assistencials i obtenen millors resultats en seguretat i eficiència. L’objectiu del Programa MAPBM és proporcionar als hospitals les eines d’avaluació que els permetin analitzar els indicadors clau per a la gestió clínica en PBM i comparar resultats entre centres. L’aplicació d’estratègies PBM disminueix la necessitat de transfusions innecessàries o evitables, millora el postoperatori i redueix la mortalitat.

En paraules de la doctora Marta Barquero, anestesiòloga del Parc Taulí i líder clínic del Programa MAPBM en el nostre centre, adherit al projecte en 2016 i que és reconegut per segon any consecutiu, “aquest nou guardó constata que les bases per a la gestió de la sang del pacient estan ben consolidades al nostre centre. Així mateix, suposa un incentiu per ampliar els escenaris d’aplicació, així com per facilitar la formació als metges residents o a qualsevol facultatiu interessat “. D’altra banda, la doctora explica que “som ja un consolidat grup de treball multidisciplinari a l’hospital i tenim l’oportunitat de monitoritzar el que fem, comparar-nos amb altres centres i, a partir dels resultats, proposar millores. Sens dubte, l’esforç val la pena perquè els resultats que hem obtingut han estat molt positius, la qual cosa vol dir que els nostres pacients s’estan beneficiant de les nostres estratègies”.