El Parc Taulí incorpora la teràpia amb gossos amb els infants amb trastorn d’espectre autista i pluridiscapacitats amb molt bona acceptació

El Parc Taulí ha iniciat, aquest darrer mes, una prova pilot per incorporar la teràpia amb gossos gràcies al conveni signat amb Dogking, una entitat que té experiència en intervencions assistides amb gossos i en el procés de rehabilitació físic i psicològic dels pacients mitjançant la interacció gos i pacient.

Els primers beneficiaris de la incorporació d’aquesta nova teràpia són els infants del Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP) i, més concretament, els infants amb trastorn d’espectre autista més greument afectats i amb plurisdiscapacitats.

Segons explica la seva coordinadora, Montserrat Torras, s’estan portant a terme tres sessions terapèutiques setmanals, amb el suport de dues psicoterapeutes i una fisioterapeuta del CDIAP i altres dos tècnics de Docking, en les quals es treballen les seves capacitats relacionals i de comunicació. La selecció dels infants s’ha fet d’acord a objectius terapèutics i amb la necessària implicació de les famílies. Fins ara, l’experiència està tenint molt bona acceptació, tant per part dels infants com dels familiars, així com una bona valoració per part dels professionals.

La teràpia amb animals és una intervenció que s’està introduint en diferents àrees de l’atenció sociosanitària (residències assistides, centres sociosanitaris, atenció en salut mental…) i vol contribuir a la millora en l’humanització de l’atenció.

Els gossos de Dogking que participen en aquesta experiència (Australian Cobberdog) tenen unes característiques especialment adequades per aquestes activitats, doncs tenen un mantell que no muda, no perden pèl ni produeixen caspa, de manera que no embruten ni distribueixen agents al•lergògens. Es tracta d’una raça originària d’Austràlia que és la primera concebuda per fer treballs de teràpia i assistència.