El Parc Taulí i l’empresa Devicare codesenvoluparan dispositius mèdics per a l’autocontrol de malalties cròniques

L'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i Devicare han signat un acord de col•laboració per impulsar projectes d'R+D+I en l'àmbit dels dispositius mèdics per a l'autocontrol monitoritzat de malalties cròniques, sota l'innovador concepte Remote Patient Monitoring (RPM)

Un 34,3% dels catalans pateixen alguna malaltia crònica, entre les quals la patologia mental és una de les més prevalents i amb major impacte funcional. Les persones que pateixen malalties mentals necessiten controls freqüents per optimitzar els tractaments, prevenir recaigudes i millorar l'adherència, de manera que cada vegada és més important desenvolupar models de tractaments personalitzats.

Avenç per a la salut mental

Actualment, i amb la finalitat d'abordar aquesta necessitat, el Parc Taulí i Devicare treballen en el desenvolupament d'un nou dispositiu mèdic que permetrà als pacients monitoritzar des de casa el tractament amb sals de liti, en els casos de patologies afectives com el trastorn bipolar i la depressió major en les quals és una indicació freqüent.

La introducció de l'autocontrol monitoritzat no només permetrà que el pacient participi de forma activa en el procés terapèutic (apoderament del pacient), sinó que facilitarà a l'equip assistencial un millor control i un seguiment més adient. El dispositiu es dotarà d'una tecnologia patentada per Devicare única al mercat, que, mitjançant sensors, és capaç de mesurar biomètriques clíniques en fluids corporals com l'alè, la sang, la suor, la saliva i l'orina.

En aquest projecte participen dos grups de l'Àrea de Recerca en Neurociències i Salut Mental de l’I3PT: l'e-Mental Health liderat pel Dr. Diego Palao i el grup de Trastorns Afectius liderat pel Dr. Narcís Cardoner, tots dos vinculats al Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (CIBERSAM).

"Analitzar amb els mòbils els nivells de liti en sang, per part de les persones en les quals ha estat indicat, potenciarà extraordinàriament la implicació en la cura de la seva salut i ajudarà a prevenir millor les recaigudes” comenta el Dr. Palao. “Aquest dispositiu innovador contribuirà a millorar el coneixement de les malalties mentals i a participar activament en la prevenció amb informació compartida, de forma automàtica, amb l'equip mèdic responsable".

El Dr. Cardoner també posa en valor l'avenç que suposarà aquest nou dispositiu per al tractament amb carbonat de liti: “Augmentarà la seguretat d’un dels fàrmacs més efectius i fomentarà l’apoderament de les persones afectades”.

La tecnologia de Devicare ja s'està utilitzant en altres malalties cròniques a través de Lit-Control®, destinat als pacients amb malalties urinàries recurrents, i Tao-Control®, per als que prenen anticoagulants orals. "Sumarem esforços perquè la nostra tecnologia avanci més i es segueixi introduint en camps prioritaris com hem fet en urologia, cardiologia i, ara, en salut mental" remarca Rosendo Garganta, fundador i CEO de Devicare.