Anar al Web de El Punt
 25/07/2008
 
Suspendran temporalment el conveni del 2006 pel retorn de la caserna de Sabadell

El govern diu que ho recomana un informe jurídic i que és una conseqüència del recurs d'ES, ICV i CiU

EMILI BELLA. Sabadell
L'equip de govern de Sabadell suspendrà temporalment avui el conveni de l'any 2006 pel retorn de la caserna de la Guàrdia Civil, que inclou el pagament de tres milions d'euros de l'Ajuntament i la cessió d'un terreny de 5.000 m² a Sant Pau de Riu-sec per a la construcció d'una caserna nova. El govern prendrà aquesta mesura «per prudència» davant del «nivell d'incertesa» derivat, segons el seu parer, del contenciós administratiu presentat per l'Entesa (ES), ICV-EUiA i CiU, que reclama la nul·litat del conveni en considerar que l'immoble ja pertany a la ciutat. La suspensió s'allargarà mentre duri el procés judicial.


+ A la caserna, situada a la Gran Via amb Vilarrúbias, hi ha un destacament del cos. Foto: E.B.

ICV-EUiA va avançar ahir que el govern té la intenció d'aprovar aquest matí la suspensió del conveni a la junta de govern local. Els ho havia comunicat el govern en l'última reunió de la comissió informativa d'Urbanisme, que va tenir lloc dimarts. El tinent d'alcalde, Juan Carlos Sánchez, que ho ha confirmat, ha explicat que l'Ajuntament ha mantingut converses amb el ministeri abans de fer efectiva la suspensió, i ha assegurat que es tracta d'«una conseqüència més» del recurs presentat per CiU, ICV-EUiA i l'Entesa –ERC se'n va despenjar al març–. Sánchez ha explicat que la decisió es pren avalada per un informe jurídic que recomana no aplicar el conveni –és a dir, no fer cap pagament a Madrid ni cedir el terreny de Sant Pau de Riu-sec– mentre duri el procés judicial.

Els ecosocialistes veuen la suspensió com una victòria que avala el contenciós: «Suposa un reconeixement de la possible sentència estimatòria del recurs presentat i dels nostres arguments», asseguren en un comunicat. Sánchez s'ha mostrat «sorpresa i incrèdula que hi hagi grups que vulguin vendre com una cosa positiva la suspensió cautelar del conveni», i ha recordat que no es tracta de cap anul·lació ni retirada de l'acord, assolit l'any 2006 entre l'alcalde, Manuel Bustos, i el ministre de l'Interior d'aleshores, Alfredo Pérez Rubalcaba. A més, el tinent d'alcalde ha reiterat que el contenciós és lesiu per al projecte sanitari del Parc de Salut, que s'ha d'instal·lar a la caserna un cop se'n vagi la Guàrdia Civil. «Si el contenciós tirés endavant, ens trobaríem en la situació anterior al 2006», ha dit.

El recurs persegueix l'anul·lació del conveni en considerar que la caserna ja és de propietat municipal en virtut d'un acord anterior, de 1998, entre l'exalcalde, Antoni Farrés, i el director general de la Guàrdia Civil d'alehores, Santiago López Valdivielso. Posteriorment, el ministeri va reivindicar la titularitat de l'immoble i va considerar nul l'acord de 1998 perquè Valdivielso no tenia potestat per decidir sobre la reversió de la caserna.

El primer pagament d'un milió d'euros al ministeri no es va arribar a formalitzar mai. Segons ICV-EUiA, s'hauria d'haver efectuat en un termini màxim de set mesos a partir de la signatura del conveni Bustos-Rubalcaba, és a dir, el maig del 2007.

En qualsevol cas, amb el conveni suspès, s'allarga la permanència de la Guàrdia Civil a la Gran Via, però s'evita –almenys de moment– el pagament dels tres milions d'euros per un patrimoni que els partits del contenciós i ERC consideren que ja pertany a la ciutat.

ICV-EUiA ha criticat la «incompetència manifesta de l'alcalde en matèria de cessió de béns municipals a altres administracions públiques». Ni l'Entesa ni CiU tenen previst fer valoracions abans que la suspensió sigui efectiva, aquest mateix matí. En aquest sentit, avui hi ha convocada una roda de premsa conjunta dels tres partits del contenciós i ERC.