Vuit professionals del Parc Taulí viatgen al Sàhara en comissió quirúrgica i solidària amb estudiants

Ahir es va presentar en roda de premsa, la comissió que viatjarà del 26 d’octubre al 8 de novembre a l’Argub i que té previst realitzar tasques quirúrgiques per part de professionals assistencials, i de dinamització i participació juvenil, a càrrec d’estudiants. 

A l’acte van assistir-hi la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz; el regidor de Salut, Ramon Vidal; Mario Álvarez, director del TACC, el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica, Joan Berlanga, i la directora executiva de l’Hospital de Sabadell i Albada, Cristina Carod.

En el marc de l’agermanament entre Sabadell i l’Argub, els camps de refugiats ubicats en aquest territori del Sàhara Occidental rebran les properes setmanes una nova visita de la comissió mèdica i quirúrgica de Sabadell, al temps que acolliran la segona edició dels camps de solidaritat protagonitzats per joves de la ciutat. El grup de Sabadell hi viatjarà del 26 d’octubre al 8 de novembre i estarà integrat per unes 25 persones.

La iniciativa, coordinada per l’Ajuntament de Sabadell, compta amb la gestió de l’entitat sabadellenca Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC) i la implicació de la Corporació Sanitària Parc Taulí, l’Institut Ribot i Serra i la Universitat de Barcelona.

La Comissió mèdica i quirúrgica centrarà la seva tasca en les especialitats de pediatria, dermatologia i cirurgia. La primera setmana del viatge es destinarà a la detecció i les visites porta a porta a través de les diferents wilayes dels campaments. La segona setmana, es faran les cirurgies a l’Hospital de Boula, en base a la primera detecció. Com a novetat, aquest serà el primer viatge que la comissió mèdica està constituïda en la seva totalitat per membres de Sabadell, amb la col·laboració de Granada.

Una cooperació històrica


El Parc Taulí coopera des de fa anys en el camp sanitari amb els camps de Refugiats Sahrauís de la zona de l’Argub (Sàhara Occidental), en el marc del programa d’agermanament de Sabadell amb l’Argub que es va ratificar el 1989. Inicialment la col·laboració es va centrar en projectes de formació hospitalària i, des de l’any 1994, en el seguiment sanitari (revisions mèdiques) dels infants sahrauís que arriben a Sabadell cada estius, la gran majoria de colònies amb diferents famílies. En altres ocasions s’hi van traslladar malalts expressament per ser tractats a l’Hospital de Sabadell.

El 30 de novembre de 2007 va sortir cap el Sàhara la primera comissió quirúrgica formativa del Parc Taulí. Des de llavors, pràcticament tots els anys – a excepció dels darrers anys en què s’havia produït un parèntesi per motius de seguretat -, professionals del Parc Taulí han format part de les diferents comissions quirúrgiques que han viatjat fins a l’Argub.

El 2017, i emmarcades en l’agermanament entre la ciutat de Sabadell i la Daira de l’Argub, dos infermers i dos anestesistes del Parc Taulí van participar en la Comissió Quirúrgica. Per primera vegada es va ampliar el projecte amb dues comissions noves que no es feien abans, una Comissió Dermatològica i una Comissió Pediàtrica, a les que van participar una pediatra i un dermatòleg del Parc Taulí. La Comissió Pediàtrica va atendre 168 pacients menors de 16 anys i amb un clar predomini de patologia infecciosa. La comissió Dermatològica es va atendre 112 pacients, sent motiu més freqüent de consulta les dermatosis pruriginoses, especialment l’escabiosis o sarna. La Comissió Quirúrgica va realitzar 233 visites i 105 intervencions.

Comissió mèdico-quirúrgica 2018 


La comissió d’enguany està formada pels següents professionals del Parc Taulí:

Anestesiologia:
– Estefania Rabaneda
– Anna Peig

Infermeria:
– Mireia Rico
– Embarek Mohamed
– Yahia Mehdi Mohamed

Dermatologia:
– Jorge Romaní

Medicina Pediàtrica:
– Sandra Moya – Medicina Pediàtrica
– Adrià Ranera – Medicina Pediàtrica

Molta sort a la comissió 2018 al Sàhara!

Enllaç nota de premsa de l’Ajuntament de Sabadell