El Parc Taulí s’adhereix a la celebració del Dia Mundial de la Sèpsia

El proper 13 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Sèpsia. Durant aquest dia, milers d'institucions, societats científiques, hospitals i associacions de malalts de tot el món duran a terme actes científics i socials per afavorir la lluita contra aquesta malaltia.

El Parc Taulí s’adhereix a aquesta celebració fent difusió de la campanya i donant a conèixer els estudis i la col·laboració dels seus professionals en aquesta matèria.

La sèpsia greu – infecció generalitzada del pacient- és una de les malalties més freqüents i una de les principals causes de mort entre pacients hospitalitzats. La forma de sèpsia més greu és el xoc sèptic, que provoca una disminució mantinguda de la tensió arterial que impedeix la correcta aportació d’oxigen als teixits. Pot semblar un procés poc important comparat amb altres processos amb risc vital com l’infart de miocardi o l’ictus, però en aquest moments provoca més morts a Catalunya que aquestes dues patologies juntes.

Actualment, la sèpsia és la principal causa de mortalitat hospitalària a Catalunya.

Segons una anàlisi epidemiològica de la situació de la sèpsia a Catalunya durant el període 2008-2012, a partir de la revisió de 4.7000.000 altes hospitalàries, la incidència de sèpsia greu als hospitals catalans és de 181 casos /100.000 habitants i any, el que significa uns 17.000 episodis anuals (la cardiopatia isquèmica suposa uns 11.000 ingressos i l’ictus 8.000 per any).

La letalitat del procés va ser del 20 %, una dada absolutament esfereïdora. Actualment, la sèpsia és la principal causa de mortalitat hospitalària a Catalunya.

 

Àrea del Malalt Crític de l’Hospital de Sabadell: centre capdavanter en investigació sobre sèpsia

L’Àrea del Malalt Crític de l’Hospital de Sabadell és centre capdavanter en la investigació sobre sèpsia i forma part de la ‘Sepsis Alliance’, aliança a nivell mundial que treballa per millorar el tractament dels pacients crítics amb sepsis. També participa activament en la campanya ‘The sepsis week’, d’impacte internacional.

D’altra banda, el director de l’Àrea de Malalt Crític, el Dr. Antoni Artigas, i la facultativa del Servei d’Urgències, la Dra. Berta Cistero, són membres de la comissió assessora del Departament de Salut de la Generalitat que estan treballant per a la posada en marxa del codi sèpsia i del pla d’ordenació assistencial per a aquests malalts.

Properament es publicaran simultàniament en dues revistes internacionals de gran prestigi els resultats de la campanya mundial per millorar la supervivència dels malats afectes d'una sèpsia greu, amb la participació activa del Dr. Artigas. Aquest estudi analitza les dades durant 7,5 anys, de més de 15.000 malalts, i demostra que el compliment de les recomanacions internacionals per a la sèpsia s’acompanya d’una disminució de la mortalitat i de l’estada hospitalària.

El Parc Taulí també ha treballat de manera conjunta amb el Departament de Salut un estudi epidemiològic dels últims 10 anys a Catalunya amb una millora progressiva de la supervivència dels malats amb sèpsia greu.

L'estudi Edusepsis va permetre reduir la mortalitat hospitalària per sèpsia en un 10 %

L’any 2008, en el marc Campanya Internacional Sobreviure a la Sèpsia i amb el suport de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries, l’Àrea del Malalt Crític va coordinar l’estudi Edusepsis, que va permetre reduir en un 10 % la mortalitat hospitalària de pacients afectats per sepsis greu a hospitals de tota Espanya, així com millorar la seva qualitat assistencial. Les millores aportades per aquest estudi, que va ser publicat a la prestigiosa revista americana JAMA, suposen la salvació de 500 vides anuals en el nostre país.

Edusepsis es va implantar a molts hospitals com a programa educatiu orientat a la difusió de les guies terapèutiques de la sepsis i en la millora de tots els aspectes terapèutics relacionats amb la malaltia. Actualment, es treballa en la segona fase de l’estudi, ‘ABISS Edusepsis’, que avalua l’efectivitat i eficiència d’una intervenció múltiple adreçada a millorar l’administració precoç d’antibiòtic en la sepsis greu.