El Servei de Cardiologia estrena nova sala d’Hemodinàmica amb equipament de darrera generació per abordar intervencions més complexes i fer més activitat

Tres experts en Hemodinàmica de reconegut prestigi internacional van visitar ahir les noves instal·lacions al Parc Taulí. El nou equipament de darrera generació del Servei de Cardiologia està valorat en 850.000 euros.

El Servei de Cardiologia del Parc Taulí estrena aquests dies una nova sala d’Hemodinàmica, amb equipament de darrera generació, que permetrà abordar intervencions cardíaques més complexes de les que es feien fins ara, i també realitzar més activitat. El nou equipament també podrà donar servei a Radiologia Intervencionista, amb qui es comparteixen altres espais que també es renovaran properament.

Els nous espais van rebre ahir la visita de tres dels màxims experts en hemodinàmica de l’Estat, i de reconegut prestigi internacional, com el director del Servei de Cardiologia de l’Hospital Carlos III de Madrid, Carlos Macaya, el cap d’Hemodinàmica de la Vall d’Hebron de Barcelona, Bruno Garcia, i la cap d’Hemodinàmica de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Fina Mauri. Els tres experts van ser rebuts pel director del Servei de Cardiologia del Parc Taulí, Antoni Martínez, pel cap d’Hemodinàmica Josep Guindo i per altres professionals del Servei que els van mostrar les noves instal·lacions i l’utillatge específic del Servei.

Els procediments d’Hemodinàmica són aquells relacionats amb la circulació sanguínia i amb les pressions dins del cor. Els més habituals són la coronariografia i l’angioplàstia amb implantació d’stents coronaris, que es realitzen per restituir el flux coronari i evitar el risc d’infarts de miocardi en molts pacients. Aquestes tècniques permeten també evitar que molts pacients s’hagin de sotmetre a bypass coronari.

Incorporació de noves tècniques

L’alt nivell tecnològic de l’equipament de la nova sala, que està valorat en 850.000 euros, ara aporta una major precisió tècnica i, en conseqüència, permet l’abordatge d’intervencions més complexes: s’hi incorporen noves tècniques de visualització d’imatge, com l’ecografia intracoronària per veure les característiques de les lesions de les artèries cardíaques, i de software, que permeten quantificacions molt precises.

El nou utillatge també minimitza les radiacions necessàries, incrementant així tant la seguretat dels pacients com dels propis professionals.

Prop de 1.000 intervencions el darrer any

Al Parc Tauli es realitzen procediments d’hemodinàmica des de fa més 10 anys i, amb més de 6.200 intervencions, ja és una tècnica ben consolidada a la institució. Els darrers anys, però, s’havia incrementat la complexitat dels casos i el volum d’activitat, i s’havia arribat al límit de la capacitat d’assistència, amb un total de 958 procediments realitzats el 2018. Ara, gràcies a la nova sala, s’espera poder atendre almenys 200 casos més a l’any, que són els pacients de la nostra àrea de referència que fins ara s’havien de derivar a altres centres per la limitació dels dispositius.