Activitats

Acte central

L’acte central de La Nit de la Ciència tindrà lloc el dijous 12 d’abril (20h) a l‘Auditori de l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 (c. d’En Font 25)

La vetllada, presentada pel periodista de Ràdio Sabadell Sergi Garcés, comptarà amb les actuacions del mentalista sabadellenc David Baró i de l’Il·lús Teatre Ensemble una nova formació vinculada al grup teatral sabadellenc Il·lús Teatre i integrada per Marina Prades, Oriol Padrós i Jan Fité.

En el decurs de l’acte de La Nit de la Ciència es concediran diferents premis, beques i reconeixements a l’activitat científica, per part de les diferents entitats organitzadores i d’altres estretament vinculades.

Les entrades estan a la venda a través de la plataforma Codetickets, on també s’ha habilitat un canal per fer donacions de Fila 0

Programa d’activitats d’entitats adreçades a la ciutadania

Diverses entitats, empreses i institucions de la ciutat donen suport a la Nit de la Ciència de Sabadell organitzant altres activitats adreçades a la ciutadania, també en benefici del projecte. Aquestes són les activitats programades en el marc de la Nit de la Ciència 2018:

8 d’abril
Activitat familiar d’orientació

Hora d’inici de l’activitat: 10h del matí
Sortida: Parc Taulí
Organitza: Unió Excursionista de Sabadell (UES)
Inscripcions: Cliqueu aquest enllaç
Més informació a orientació@ues.cat
Cal inscripció prèvia

11 d’abril
Conferència

Organitza: Agrupació Astronòmica de Sabadell
Hora i lloc: 20h a l’auditori del l’Agrupació Astronòmica de Sabadell (c. Prat de la Riba s/n, Parc Catalunya)
Activitat gratuïta

14 d’abril
Conferència a càrrec de Marc Boada i Ferrer

Marc Boada i Ferrer, divulgador científic i presentador del programa televisiu QueQuiCom parlarà sobre la ciència i l’energia des dels inicis de la Humanitat.

Fa uns 400.000 anys que els éssers humans vam començar a utilitzar el foc. Aquella primera foguera paleolítica va ser també la primera font d’energia realment pràctica i va funcionar tant i tant bé que poc a poc el seu ús es va anar incrementant. Actualment l’energia caracteritza la nostra civilització. Res del que ens agrada seria possible sense ella i potser per això en fem servir un volum enorme. Probablement als homes i les dones del paleolític no els preocupava gaire gastar mes o menys llenya, n’hi havia tanta com poguessin necessitar. Però avui les coses son molt diferents. Ara si que pensem en el seu us racional, en estalviar i optimitzar el consum i especialment en trobar fonts energètiques poc contaminants i molt mes eficients que aquella primera foguera.

En aquesta conferencia descobrirem quin ha estat aquest camí, veurem com la tecnologia i la ciència s’han aliat per aconseguir que l’energia flueixi fins als últims racons de la nostra vida i prospectarem el futur per imaginar com resoldre els immensos reptes que tenim per davant.

Hora i lloc: 19h, Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa (pl. del Gas 8).
Organitza: Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa
Activitat gratuïta

15 d’abril
⚠️ AJORNAT ⚠️ Torneig de pàdel solidari

Hora i lloc: 9h, Club de Tennis Sabadell (c. Prat de la Riba 91)
Organitza: Club Tennis Sabadell
Aportació: 15€
Inscripcions: Abans del dia 10 d’abril de 2018 a recepcio@cts.cat
Més informació: telèfon 937 26 45 00
Cal inscripció prèvia 

16 d’abril
Conferència ‘Robòtica per a les persones’, a càrrec de Núria Pasqual i Joan Oliver

La Fundació Ave María promou programes d’ estimulació cognitiva amb la creació i us de les tecnologies. De la mà de la seva directora general, Núria Pascual, i del director de l’Institut de Robòtica per la Dependència, Joan Oliver, coneixerem el procés d’investigació i la utilització de programes pedagògics amb robots que permeten l’estimulació per la millora de les capacitats i les funcions cognitives de les persones amb discapacitat intel·lectual. Creant noves experiències d’aprenentatge basades en emoció-robot-persona.

Hora i lloc: 18.30h, Auditori del Gremi de Fabricants de Sabadell (c. Sant Quirze 30)
Organitza: Gremi de Fabricants de Sabadell
Activitat gratuïta / Cal inscripció prèvia a gremifab@gremifab.org

17 d’abril
Conferència ‘Malalties minoritàries: Què són i què fem’ a càrrec de la doctora Rivera

Hora i lloc: 19,30h, Acadèmia de Ciències Mèdiques, Filial del Vallès Occidental (c. Josep Renom 17-21)
Organitza: Acadèmia de Ciències Mèdiques. Filial del Vallès Occidental.
Activitat gratuïta

18 d’abril
Conferència ‘Neurociència i art’, a càrrec del doctor Joan Campàs

Una conferència sobte els processos neurològics que comporta la visualització d’una obra d’art.

Hora i lloc: 19h, Acadèmia de Belles Arts de Sabadell (passeig Manresa 22)
Organitza: Acadèmia de Belles Arts de Sabadell
Activitat gratuïta

18 d’abril
Conferència sobre ‘El Sincrotró i la societat del coneixement’, a càrrec de Carles Colldelram

Carles Colldelram és enginyer industrial i cap de secció de de Recerca i Desenvolupament d’Equipaments i Instrumentalització del Sincrotró Alba.

Hora i lloc: 19h, Auditori del Col·legi d’Enginyers Industrials. Delegació del Vallès  (Advocat Cirera, 8, 2n, porta 23)
Organitza: Col·legi d’Enginyers Industrials
Activitat gratuïta. Cal inscipció prèvia a valles@eic.cat

19 d’abril
Lliurament de les beques postdoctorals d’investigació de la Fundació Olga Torres

La Fundació Privada Olga Torres organitza l’acte de lliurament de beques postdoctorals d’investigació sobre càncer de còlon. En el decurs de l’acte el reconegut investigador científic Dr. Manel Esteller, cap del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer  de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), pronunciarà la conferència Epigenètica i càncer de colon: Del coneixement a l’aplicació.

Hora i lloc: 13h, Auditori de la Corporació Sanitària Parc Taulí
Organitza: Fundació Olga Torres amb el suport de l’Hospital Universitari Parc Taulí, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears i la Societat Catalana de Cirurgia
Activitat gratuïta. Al finalitzar l’acte s’oferirà un refrigeri als assistents.

Programació especial ‘Nit de la Ciència’ a les Biblioteques Municipals de Sabadell

13 d’abril (19.30h) a la Biblioteca dels Safareigs (c. Papa Pius XI 165)
Monòlegs Científics, a càrrec de Big Van Ciència

Monòlegs per a joves i adults. Passa una bona estona d’humor i frikisme amb monòlegs sobre temes i fenòmens de ciència particulars propis d’aquesta colla de científics. La diversió i el coneixement estan garantits!

Organitza: Biblioteques de Sabadell
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a la biblioteca, per mail a bibliosafareigs@ajsabadell.cat o per telèfion al 93 717 53 43


17 d’abril (18h) a la Biblioteca de La Serra (pl. Cristóbal Ramos 1)
L’autòmat dibuixant
, a càrrec d’eXplorium

Tens curiositat per conèixer com funcionen les màquines i els autòmats? En aquest taller aprendràs com funciona una màquina construint un autòmat senzill amb capacitat per dibuixar. Coneixeràs quines parts formen un circuit elèctric i com el motor és capaç de generar una vibració en l’autòmat.

Taller per a nens i nenes d’entre 7 i 12 anys. Durada 1.30h
Organitza: Biblioteques de Sabadell
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a la biblioteca, per mail a bibliolaserra@ajsabadell.cat o al telèfon 93 726 34 68


19 d’abril (17.30h) a la Biblioteca de Can Puiggener (Pl. del Primer de Maig 1)
Dissenya el teu coet, a càrrec d’eXplorium

Tens curiositat per saber com es construeix i s’enlaira un coet propulsat? A partir de la fabricació d’un d’aquests artefactes esbrinarem quin disseny és el que vola més alt.74

Taller per a nens i nenes de 8 a 10 anys. Durada 1.30h
Organitza: Biblioteques de Sabadell
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a la biblioteca, per mail a bibliocanpuiggener@ajsabadell.cat o al telèfon 93 716 51 50


20 d’abril  (18,30h) a la Biblioteca de Ponent (Pl. d’Ovidi Montllor 5)
Què va matar els dinossaures? Dos mil anys d’evolució de les idees geològiques, a càrrec de Marc Boada

El 1980 va passar a la història com l’any en què es van publicar dos articles científics revolucionaris. S’hi afirmava que una roca de 10 quilòmetres de diàmetre va caure de l’espai i va anihilar els dinosaures. En aquesta sessió ens centrarem en descobrir com s’han produït aquest avenços i per fer-ho tocarem fòssils i ossos de dinosaure, veurem les restes d’aquell mortífer asteroide i ens passejarem per la historia geològica d’aquests dos últims mil·lennis.

Activitat familiar (adults, joves i infants a partir de 10 anys). Durada 1h
Organitza: Biblioteques de Sabadell
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a la biblioteca, per mail a bibliodeponent@ajsabadell.cat  o per telèfon al 93 717 39 74


21 d’abril  (12h) a la Biblioteca Vapor Badia (c. Tres Creus 127-129)
El nàufrag: Teatre científic participatiu, a càrrec de FunBrain

Els nostres científics bojos, després d’un naufragi, ens explicaran com van sobreviure en una illa deserta mitjançant els seus enginys. Ens posaran els cabells de punta amb l’electricitat estàtica, transmetrem senyals elèctrics a través del cos, fabricarem flubber, farem desaparèixer l’aigua, aprendrem a conserver l’escàs aliment… Una proposta molt divertida perquè els infants s’apropin a la ciència i als descobriments d’una manera lúdica i participativa.

Per a nens i nenes d’entre 7 i 10 anys. Durada 1h
Organitza: Biblioteques de Sabadell
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a la biblioteca, per mail a  bibliovaporbadia@ajsabadell.cat  o per telèfon,al 93 745 17 03