Salut Mental
i Addiccions

COVID-19

Consells per a pares de nens i adolescents sobre com afrontar el dol per COVID-19

Tenint en compte l'excepcionalitat de la situació que vivim,  moltes famílies han hagut d'afrontar pèrdues de manera complicada i diferent a la que coneixien. Des del Servei de Salut Mental Infants i Joves, l'equip de psicologia hem elaborat unes fitxes amb consells per als pares per poder donar resposta a les situacions de dol, en funció de les diferents edats dels seus fills.

El dol

La mort d’un avi o àvia, mare o pare, germà o germana, un familiar proper o un amic és un moment dur i difícil pel que passen desafortunadament alguns nens i adolescents. El terme “dol” s’utilitza per descriure al procés que apareix com a conseqüència de la pèrdua d’un ésser estimat. El dol és una resposta universal i es tracta d’una resposta natural a la pèrdua.

Entendre com els nens i adolescents veuen la mort

Cada nen i cada adolescent expressa el dol d’una manera diferent. Alguns poden estar tristos, plorar i verbalitzar la pèrdua, com molts adults. No obstant, segons les edats, pode nmostrar tristesa només en alguns moments i en períodes breus. Alguns nens poden mostrar-se enfadats, amb molta ràbia, neguitosos o irritables amb els altres. Altres poden queixar-se de malestars físics, com mals de cap o d’estomac. Altres poden tenir problemes per dormir o tenir malsons. Altres poden expressar la por i ansietat sobre alguns reptes, com l’escola o els esports. Cada nen viurà la pèrdua a la seva manera i tots els sentiments i emocions són vàlids i normals en aquest moment tant difícil per a tots.

El dol en el context de COVID19

La pandèmia per coronavirus fa que no sigui possible l’acomiadament. El dolor per la pèrdua d’un ésser estimat s’incrementarà encara més els primers dies degut a les normes d'aïllament d‘estat d’alarma que impedeixen l’acomiadament al tanatori, el contacte físic habitual amb familiars i amics i la falta de calidesa del entorn. Per totes aquestes circumstàncies excepcionals, és de vital importància el recolzament familiar, social i comunitari. És important buscar moments per estar amb la família tot i que sigui a través de dispositius mòbils, trobar espais per parlar de la persona que ha mort, recordar-la, compartir experiències per no sentir-se sol. Mostrar-se disponible per a què preguntin, respectar, acompanyar i normalitzar les expressions emocionals dels nens i adolescents.

Fitxes amb consells