El doctors A. Artigas i R. Ferrer han rebut el premi de la Global Sepsis Alliance a la millor iniciativa no governamental pel projecte Edusepsis

La Global Sepsis Alliance, organització mundial sense ànim de lucre, present a 70 països amb l’objectiu de combatre la sèpsia, ha agraït al director de l’Àrea del Malalt Crítics de l’Hospital de Sabadell, Antoni Artigas i al director del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari MutuaTerrassa i exprofessional del Parc Taulí, Ricard Ferrer, els seus esforços en la lluita contra la sèpsia, sent exemple per a altres organitzacions de tot el món per mostrar el que es pot fer amb entusiasme i compromís excepcional.

La sèpsia greu – infecció generalitzada del pacient- és una de les malalties més freqüents i una de les principals causes de mort entre pacients hospitalitzats. La forma de sèpsia més greu és el xoc sèptic, que provoca una disminució mantinguda de la tensió arterial que impedeix la correcta aportació d’oxigen als teixits. Actualment a Catalunya es calcula que cada any es produeixen 20 mil casos de sèpsia i que un de cada cinc pacients mor.

El projecte Edusepsis es va iniciar a Espanya de la mà dels doctors Artigas i Ferrer durant els anys 2006 i 2007. L’estudi, que va comptar amb la participació activa de 59 unitats de cures intensives de tot l’Estat, va consistir en la implementació d’un programa educatiu orientat a la difusió de les guies terapèutiques de la sèpsia i en la millora de tots els aspectes terapèutics del pacient amb sèpsia greu: administració més precoç d’antibiòtics, millora en la presa de mostres analítiques i microbiològiques, major optimització de les constants vitals i metabòliques i millores en l’administració de tractaments específics per la sèpsia, com la proteïna C activada o els corticoides. Els resultats van ser la reducció d’un 10% la mortalitat hospitalària de pacients afectats per sèpsia greu a hospitals de tota Espanya, amb la salvació de 500 vides anals

El 2008 la prestigiosa revista americana Jama va publicar l’estudi. Edusepsis va rebre també els premis ‘Las mejores ideas de la Sanidad 2008’ atorgat per Diario Médico i el ‘Premi Dr, Josep Font’ de Mutual Medica de Barcelona.