El Parc Taulí dispensarà el nou tractament per a la prevenció del VIH (PrEP) a partir d’aquest mes de desembre

Els professionals de la Unitat VIH-SIDA del Parc Taulí ja podran dispensar als seus pacients, a partir d’aquest mes de desembre, el nou tractament per a la prevenció del VIH, l’anomenada profilaxi preexposició (PrEP), ja que és una de les 19 unitats funcionals de VIH-SIDA de tot Catalunya autoritzades recentment pel Departament de Salut a fer-ho.

Segons explica el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Manel Cervantes, aquest tractament continuat – un sol comprimit al dia - ha demostrat una elevada efectivitat per a la prevenció. Segons s’indica des del Departament de Salut, es recomana a homes que tenen sexe amb homes, a dones transsexuals, i a persones que exerceixen la prostitució sense utilitzar el preservatiu. Es considera que aquest col·lectiu de persones té una incidència de VIH superior a 2 casos per 100 persones l’any.

Cal tenir en compte, però, que el PrEP té efectes secundaris, i que seguir aquesta teràpia ha de compensar els inconvenients que presenta. Es calcula que al Parc Taulí rebran aquest nou tractament entre 40 i 50 pacients.

950 pacients en tractament per VIH-SIDA

D’altra banda, en aquest centre sanitari actualment segueixen tractament per VIH-SIDA un total de 950 pacients que, segons explica Cervantes, en la seva gran majoria mantenen el virus indectable gràcies als nous tractaments terapèutics. En conseqüència, aquests pacients també causen molt pocs contagis a tercers.

El 2018, al Parc Taulí es van registrar 25 nous casos, una xifra que, per Cervantes “continua sent molt més alta de l’esperada, tenint en compte les noves estratègiques de prevenció i diagnòstic que tenim a l’abast. I això és perquè la gent ha perdut la por”.

El perfil principal de les persones infectades de nou ja fa temps que no és el consumidor de drogues, apunta Cervantes, que explica que “ara predomina la transmissió sexual, i també hi ha una important afectació de dones migrants procedents de països amb alta prevalença. El cas és que moltes d’elles ni ho saben, que estan infectades, i els hi detectem quan es queden embarassades i els hi fem la prova”.

La importància de continuar fent ús del preservatiu

En el terreny de la prevenció, Cervantes subratlla la importància de continuar fent ús del preservatiu “perquè fins ara és el que s’ha demostrat més eficaç, i deixar d’utilitzar-lo per l’aparició de la PrEP també seria un error”.

En la vessant del diagnòstic, també subratlla la importància “de fer-se la prova cada vegada que es tinguin dubtes d’haver estat infectat”, o fer-se analítiques de control cada tres mesos, ja sigui mitjançant les Unitats de sida, de les ONG vinculades - com Actúa Vallès -, o de les farmàcies adherides, que ara també fan la prova ràpida amb una mostra de sang o saliva. I és que, amb el diagnòstic dels casos ocults, també es reduirien més les noves infeccions.