El Parc Taulí aposta pels tractaments de quimioteràpia a domicili per millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics

El Parc Taulí aposta pels tractaments de quimioteràpia a domicili per millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics 1000 750 Actualitat Parc Taulí

El criteri és oferir-ho als pacients amb baix risc de complicacions i amb tractaments d’una durada inferior a 60 minuts, que són entre el 12 i el 14% del total. El servei s’oferirà a partir del proper mes de març, gràcies a la coordinació dels serveis d’Oncologia Mèdica, Hematologia, Farmàcia i Hospitalització a Domicili. El Servei d’Oncologia es prepara davant la previsió d’un increment de pacients oncològics, després de la davallada d’un 24% de nous diagnòstics el darrer any.

Els pacients oncològics del Parc Taulí que estiguin en tractament de quimioteràpia, i que compleixin els criteris de presentar un baix risc de complicacions i amb sessions programades d’una durada inferior a 60 minuts podran gaudir, a partir del mes de març, del servei de quimioteràpia a domicili, que es começa a oferir gràcies a l’estreta coordinació dels serveis d’Oncologia Mèdica, Hematologia, Farmàcia i Hospitalització a Domicili.

Les infermeres de l’equip d’Hospitalització a Domicili seran les referents assistencials que portaran la medicació directament preparada des de la Farmàcia hospitalària, i que es quedaran al costat del pacient durant tota l’estona de durada del tractament. A hores d’ara es preveu començar amb uns 180 tractaments mensuals, que són entre el 12 i el 14% de tots els tractaments de quimioteràpia i d’immunoteràpia que es realitzen a l’Hospital de Dia d’Oncologia.

Previsió de realitzar 5.000 procediments oncològics i hematològics a domicili

Aquesta, però, no és la primera col·laboració entre aquests serveis. Des del mes de juny, les infermeres d’Hospitalització a Domicili ja col·laboren amb Oncologia fent la retirada a domicili de les bombes d’infusió (per a l’administració de medicació endovenosa) que 48 hores abans s’han vingut a col·locar els pacients al propi hospital. Així, entre els tractaments de quimioteràpia i la retirada de bombes d’infusió, la previsió és arribar a realitzar anualment uns 5.000 procediments oncològics i hematològics a domicili.

El director del Servei d’Oncologia Mèdica, Miquel Àngel Seguí, subratlla que amb aquest nou servei hi ha l’objectiu de “millorar el confort i la qualitat de vida dels pacients i dels seus acompanyants”, davant la incomoditat que suposa per a tots haver-se de traslladar a les instal·lacions hospitalàries “per fer coses que les poden fer perfectament, i amb seguretat, a casa seva”. En aquesta aposta, el Parc Taulí compta amb el suport de la companyia biofarmacèutica Bristol Myers Squibb, que finança una part de la posada en marxa del programa.

Preparats davant la previsió d’un increment de pacients oncològics en la post-pandèmia

Seguí també apunta que, gràcies als espais que ara s’alliberaran amb aquest programa a l’Hospital de Dia d’Oncologia, “també s’ampliarà la capacitat del Servei per poder donar resposta a l’increment de pacients oncològics que s’espera rebre quan hagi passat el pitjor de la pandèmia”. I és que al Parc Taulí, en la línia de les dades registrades a la resta d’hospitals catalans i de l’Estat, el darrer any s’ha notat un important descens en el nombre de nous casos de càncer: al llarg de 2020 s’han realitzat 1.250 nous diagnòstics, un 24% menys que els 1.805 registrats l’any anterior.

“Hem d’activar tots els circuits que estiguin a les nostres mans per afavorir el diagnòstic ràpid i donar la millor resposta a tots aquells pacients que han estat deixant de venir a l’hospital aquests darrers mesos, davant la sensació que no podien accedir al sistema sanitari”, assenyala Miquel Àngel Seguí.

 

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.