El Parc Taulí activa un nou circuit de Codi ictus que redueix el temps d’atenció al pacient per sota dels estàndards del Servei Català de la Salut

El Parc Taulí activa un nou circuit de Codi ictus que redueix el temps d’atenció al pacient per sota dels estàndards del Servei Català de la Salut 1000 534 Actualitat Parc Taulí

El Parc Taulí es consolida com a centre d’expertesa en l’atenció al pacient amb ictus isquèmic, amb l’activació d’un nou circuit que s’ha posat en marxa gràcies a la implantació de diverses millores estructurals i al treball d’un equip multidisciplinari de professionals. El nou circuit està fent possible la disminució del temps d’atenció a aquests pacients, fet que repercuteix en una millora dels índexs de supervivència i de les seqüeles que comporta aquesta greu afectació.

L’ictus isquèmic és un dels problemes de salut més freqüent i important avui dia. Afecta 13.000 persones cada any a Catalunya, provocant diferents nivells de discapacitat al 45% dels afectats. Es produeix quan un trombe obstrueix una artèria impedint que arribi flux de sang i oxigen a la regió cerebral que depèn d’aquesta artèria. És la primera causa de discapacitat greu i de dependència en adults i està entre les tres primeres causes de mortalitat a Espanya. Al Servei d’Urgències del Parc Taulí, s’atenen cada dia una mitjana de dos casos d’ictus.

El Parc Taulí participa des dels seus inicis en la implantació del Codi ictus a Catalunya, un protocol d’actuació urgent que implica l’activació de tots els dispositius assistencials per oferir una atenció immediata i adequada als pacients amb sospita d’ictus. L’objectiu principal és que l’atenció a la persona afectada es realitzi amb la celeritat més gran possible per evitar la progressió de la malaltia i les seves seqüeles.

En els darrers anys, s’han fet diverses accions com la instal·lació d’un TAC al Servei d’Urgències a l’estiu del 2020, l’adquisició una sala angiogràfica biplana amb software d’intervencionisme i amb la nova unitat d’ictus ubicada a la primera planta de l’edifici Ripoll. Des del punt de vista assistencial, s’ha reforçat el Servei de Neurologia i s’ha ampliat a 24 hores els 365 dies l’any la guàrdia de radiologia intervencionista.

Des de la vessant professional, un equip multidisciplinari ha treballat recentment en la implantació del nou circuit de Codi ictus, que es va posar en marxa el passat 6 de juliol. Aquest nou circuit ha modificat el sistema d’alertes, ha facilitat el procés d’admissió i petició de proves, i ha modificat el flux de pacient, traslladant-lo directament al TAC des de la seva entrada a Urgències, clarificant també els criteris d’ingrés a cadascuna de les unitats de crítics.

En els ictus cerebrals el temps porta-agulla – l’impàs entre l’arribada del pacient fins a l’administració del tractament intravenós – és un factor crític per a la recuperació del pacient. Des de l’entrada en vigor del nou s’han tractat al Parc Taulí 20 pacients amb fibrinòlisi intravenosa – administració d’un fàrmac per via intravenosa amb l’objectiu de desfer un coàgul en una artèria – amb una mitjana de temps porta-agulla de 21 minuts, registres que són clarament millors que els exigits pel Servei Català de la Salut, que marquen l’objectiu en 30 minuts de mitjana i que, per tant, situen el Parc Taulí a la capçalera dels hospitals amb millors temps de Catalunya.

D’altra banda, la mitjana del porta-punció – el temps transcorregut des del moment que el pacient arriba a Urgències fins que es fa la punció femoral per extreure el coàgul que obstrueix una artèria – també s’ha aconseguit situar-se clarament per sota del 70 minuts exigits, amb una mitjana de 56 minuts. La implantació del nou circuit ha suposat una reducció en 19 minuts dels temps respecte al 2021.

Aquests resultats tan positius han estat fruit del treball multidisciplinari del Servei de Neurologia, el Servei d’Urgències (àmbits mèdics i d’infermeria), el Servei de Diagnòstic per la Imatge, Radiologia intervencionista, el Servei de Crítics, Gestió de Pacients i la col·laboració imprescindible d’Organització Digital i dels portalliteres.

Nota de premsa en pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.