Sabadell Gent Gran inicia una nova eina de teràpia ocupacional amb mascotes robot

Sabadell Gent Gran inicia una nova eina de teràpia ocupacional amb mascotes robot 1000 1085 Actualitat Parc Taulí

Sabadell Gent Gran ha començat a oferir teràpia amb mascotes robot per a persones amb deteriorament cognitiu moderat i greu. La teràpia amb mascotes robot facilita la connexió emocional de les persones que viuen amb demència. Quan acaronen aquests gossos o gats trenquen amb la seva apatia i són capaços de mostrar-se més actius.

Amanda Quesada, terapeuta ocupacional de Sabadell Gent Gran, ha començat a introduir aquesta teràpia i liderarà el seu ús tant en sessions col·lectives com individuals i, posteriorment, el seu ús terapèutic a planta per l’equip de gerocultores. S’ha fet una avaluació inicial dels residents participants i es monitorarà la seva evolució.

Els animals artificials, amb la seva aparença, sons i fins i tot moviments que imiten els naturals, centren l’atenció de les persones amb demències, els calmen i els fan sentir bé. Són també un record sensorial important que fan que de manera espontània sorgeixin actituds de cura i protecció.

Els animals són en realitat uns enginys sofisticats. Tant els gats com els gossos tenen batec simulat i responen al so i al tacte. A més, els gats ronquen quan se’ls acaricia i els gossos en tocar-los es donen la volta i borden.

Un gran avantatge d’aquestes mascotes artificials és que no necessiten menjar ni neteja ni sortir de passeig. El seu manteniment consisteix a tenir la bateria carregada i a desinfectar-los després de cada sessió. Així, els cuidadors-residents poden dedicar-los hores sense les servituds d’un animal real.

Aquests animals artificials poden ser una bona opció per a persones molt afectades, a les quals les teràpies amb gossos i gats de veritat potser no els funcioni tan bé com a les que tenen menys problemes, ja que els animals reals no estan disponibles a qualsevol hora, tenen necessitats i, encara que estan especialment ensinistrats, cal organitzar l’activitat i, moltes vegades, compartir el contacte.

Un gos o un gat de veritat, juntament amb els cuidadors, seran sempre l’opció més desitjada i millor. Al llarg de l’any reprendrem activitats de contacte amb la natura aprofitant el jardí exterior i amb organitzacions que porten a les residències gossos i gats ensinistrats.

A quina població s’adreça?

 1. Persones (homes o dones) amb diagnòstic de demència de moderada a greu.
 2. Persones amb destresa manual suficient per sostenir o acariciar la mascota.
 3. Agudesa visual suficient per reconèixer la forma d’un gat o un gos.
 4. Persones amb demència que presenten símptomes psiquiàtrics i conductuals.
 5. Residents amb poca interacció o participació en activitats del centre.
 6. La limitació en el llenguatge parlat no és pas una barrera.
 7. És un complement de la teràpia amb animals reals.

Quins resultats desitjats esperem de la teràpia amb les mascotes robot?

 1. Major activitat i atenció.
 2. Comunicació millorada en portar la mascota.
 3. Millora de l’actitud envers altres residents i cuidadors.
 4. Disminució de l’agitació durant el suport a les Activitats Bàsiques de la Vida Diària.
 5. Major nivell d’ocupació del temps significativa del resident

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.