Equip del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular

El Parc Taulí realitza la primera implantació al món d’una pròtesi aòrtica personalitzada de petit diàmetre per operar un aneurisma d’aorta complex

El Parc Taulí realitza la primera implantació al món d’una pròtesi aòrtica personalitzada de petit diàmetre per operar un aneurisma d’aorta complex 1000 750 Actualitat Parc Taulí
  • El pacient intervingut patia un aneurisma toraco-abdominal, amb isquèmia d’extremitats i oclusió de l’eix ilíac de la cama esquerra

L’equip de professionals del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular del Parc Taulí, liderat pel seu director, el Dr. Antoni Giménez Gaibar, han realitzat, per primera vegada al món, una intervenció d’un aneurisma d’aorta toraco-abdominal de 64 mil·límetres de diàmetre en un pacient de 69 anys que també presentava una isquèmia d’extremitats amb oclusió d’un eix ilíac, utilitzant una pròtesi aòrtica de petit perfil. En una primera valoració, es va desestimar la pràctica d’una cirurgia oberta, perquè el pacient presentava moltes comorbiditats i suposava un risc per a la seva vida.

En les intervencions d’aneurismes toraco-abdominals es fan servir pròtesis a mida que tenen un catèter d’entrada de gran diàmetre (8 mil·límetres), però aquest pacient tenia un greu problema de lesions a les artèries ilíaques i necessitava un catèter d’entrada més petit, perquè l’eix ilíac dret, l’únic que era possible utilitzar tenia múltiples estenosis calcificades i era molt més estret.

Per això, es va demanar la fabricació a mida d’una pròtesis Treo AUI Fenestrada de baix perfil. La seva petició va ser autoritzada i posada en marxa pels enginyers americans de la casa Terumo Aortic, perquè el Dr. Giménez i l’equip de cirurgia vascular de l’Hospital Parc Tauli són referents internacionals en la utilització d’aquests materials.

Es tracta d’una intervenció complexa, que combina dos processos diferents: per una banda, s’ha d’introduir i alliberar la pròtesis per la zona engonal de forma precisa davant de l’origen de les artèries viscerals; i per l’altra, implantar els stents que comuniquen la pròtesis aòrtica amb les artèries renals, mesentèriques i tronc celíac des del braç   Tot i la complexitat, l’equip del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular va realitzar l’operació en només 3 hores, afegint també un bypass per tractar la isquèmia de la cama esquerra, degut a l’eix ilíac oclòs que prèviament tenia el pacient.

Aquesta primera intervenció d’èxit és el punt de partida per poder tractar pacients amb aneurismes complexos i lesions estenòtiques/oclusives associades de l’eix ilíac que, fins ara, no es podien tractar de forma endovascular perquè estaven limitades pel diàmetre del dispositiu que s’havia d’implantar. “És un gran avenç, perquè fins ara aquests pacients tenien molt limitats aquests procediments mínimament invasius. Ara, s’amplia la possibilitat de tractament, tot i que s’ha de valorar cada cas. A més a més, aquesta tècnica poc agressiva permet una ràpida recuperació del pacient”, ha explicat el Dr. Giménez.

Cada any s’intervenen al Parc Taulí entre 60 i 70 pacients amb aneurismes d’aorta.

Col·locació endopròtesi

Aquesta intervenció, poc invasiva, s’inicia amb la introducció de l’implant per la zona engonal, pujant la pròtesi des de l’arteria femoral fins l’aorta. Són pròtesis que tenen uns forats, que es fan a mida, i es corresponen amb l’origen de les artèries dels ronyons, dels budells (l’arteria mesentèrica) i del tronc celíac, que és la que va al fetge i a la melsa. S’han d’implantar de forma molt precisa i quedar molt ben ajustades per poder posar posteriorment un catèter i connectar els stents amb la pròtesi que fan de pont  amb el vas sanguini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.