Un estudi mostra l’impacte dels banys de bosc en la salut emocional de persones amb malestar emocional

Un estudi mostra l’impacte dels banys de bosc en la salut emocional de persones amb malestar emocional 800 374 Actualitat Parc Taulí

Investigadors de l’Atenció Primària del Parc Taulí i del Grup d’Investigació en Estrès i Salut (GIES) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), conjuntament amb tècnics del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han presentat els resultats preliminars d’un estudi emmarcat en el projecte NAT  (Teràpies d’Activitat a la Natura), sobre l’efecte dels banys de bosc en la salut emocional de persones amb símptomes subclínics d’ansietat i depressió.

L’estudi es va efectuar durant els mesos de febrer a juny de 2023, amb un grup de 46 persones de 18 a 75 anys amb simptomatologia lleu d’ansietat i/o depressió. Es van fer dos grups de manera aleatòria i amb un disseny creuat, on la persona participant era part del grup d’intervenció i control. La intervenció va consistir en dues sessions de pràctica guiada de banys de bosc al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac amb meditacions guiades i caminades en silenci amb consciència plena (mindful walking) entre els arbres en una ruta circular de 4km i 2 hores de durada, sense gaire desnivell.

Les persones que hi van participar van haver d’emplenar formularis d’avaluació abans i després de cada sessió, durant les 24 hores posteriors; així com abans i després del conjunt del programa. Les avaluacions de control s’efectuaven en el context quotidià de la persona, en absència de cap intervenció en el moment de l’avaluació.

Durant l’estudi es van fer valoracions clíniques de benestar emocional, atenció plena de cos-ment, d’afectivitat positiva-negativa, d’estrès, de suport social, fatiga i capacitat funcional.

Els resultats preliminars d’aquest estudi són mostren un impacte immediat del bany bosc amb una reducció de l’estrès, l’ansietat i l’afectivitat negativa i un augment de la plena consciència dels pensaments, emocions i sensacions corporals; així com l’experimentació d’emocions agradables (alegria, orgull, entusiasme, energia…) i augment de la interacció amb les altres persones i percepció dels reptes de la vida d’una manera adaptativa.

Aquest estudi és la continuació de dos anteriors del GIES de la UAB, centrats en els efectes psicològics dels banys de bosc i en la comparació entre banys de bosc i senderisme d’intensitat baixa-mitjana. Aquestes experiències pilot s’emmarquen en el disseny del futur Pla estratègic de Salut, Benestar i Natura de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals.

Aquest assaig clínic té una possible continuïtat amb la finalitat d’estudiar la durada dels efectes de la pràctica de banys de bosc, per determinar si els beneficis tenen impacte en la vida diària i si la repetició d’aquesta activitat pot produir efectes acumulatius.

 

Banys de bosc

La pràctica de banys de bosc és una modalitat terapèutica a l’aire lliure amb proves que suggereixen efectes positius en el benestar psicològic i la salut general de les persones.

Els seus beneficis s’han estudiat principalment en països asiàtics, i ara s’està fent una recerca per a avaluar si els beneficis són també generalitzables a altres regions europeu-mediterrànies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.