DM lluita contra la Depressió

El Parc Taulí atén unes 2400 persones amb depressió a l’any

El Parc Taulí atén unes 2400 persones amb depressió a l’any 1000 667 Actualitat Parc Taulí

La depressió és una malaltia cerebral que, provoca una elevada discapacitat.  Sovint el tractament és tardà, ja que moltes persones que la pateixen busquen ajuda tard. S’estima que  cada any el 5% de la població mundial pateix depressió.

Demà, 13 de gener, se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, una jornada clau per conscienciar a la població sobre aquesta malaltia. Tal com explica el Dr. Diego Palao, director de Salut Mental del Parc Taulí, “la depressió és una malaltia del cervell que provoca un bloqueig de la neurogènesi, deixen de formar-se noves neurones”. Per això, “és molt important identificar-la i tractar-la correctament” per a reactivar la neurogènesi i  evitar la seva cronificació.

Aprofitant el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, els professionals fan una crida a conèixer bé aquesta malaltia, perquè tot i que “pot arribar a ser greu, amb tractament es pot ajudar les persones que la pateixen a recuperar-se”, assegura Palao.

Els principals símptomes de la depressió són la tristesa perllongada i l’anhedonia, la incapacitat d’experimentar plaer. Aquests dos símptomes són essencials per detectar la malaltia quan són greus i perllongats en el temps i demanar ajuda als professionals.

Des del Parc Taulí es treballa estretament amb l’Atenció Primària per detectar els casos més greus, “la detecció precoç és essencial per evitar casos amb tendència suïcida”, destaca el director del Servei de Salut Mental del Parc Taulí.

 

Programa depressió resistent

El Parc Taulí és un centre sanitari de referència en salut mental que atén unes 2.400 persones a l’any amb algun tipus de depressió, de les quals un 30% són depressions greus i molt resistents.

El principal tractament per a la depressió moderada-greu és el farmacològic amb antidepressius. Però, hi ha algunes persones amb depressions severes i persistents, que necessiten tractaments més especialitzats.

El Parc Taulí té una Unitat Específica de Tractament de Depressió Resistent, amb diverses modalitats de tractament. El mes de febrer de l’any passat, es va iniciar una teràpia innovadora i revolucionària, l’esketamina, que ha demostrat una gran eficàcia en depressió resistent  i que pot produir millores en hores o dies.

Els pacients candidats han de venir, inicialment, dos cops a la setmana durant 4 setmanes a l’hospital per rebre el tractament inhalat. La teràpia es fa en una sala totalment adaptada, on els estímuls sensorials són mínims, sense soroll i amb llum minimitzada. Una vegada s’assoleix la remissió dels símptomes de la depressió es passa a una pauta de seguiment amb intervals setmanals o quinzenals.

La durada és d’una hora i mitja i durant aquest temps la infermera encarregada d’administrar el fàrmac els controla la tensió arterial i els tranquil·litza i guia, si han patit una alteració de la percepció.

Des de la posada en marxa d’aquest programa, el Parc Taulí ha atès 24 pacients, administrant més de 400 inhalacions. El grau d’efectivitat i de satisfacció entre els pacients, és molt elevat. Els professionals del Parc Taulí tenen previst fer formacions per a professionals d’altres centres sanitaris.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.