DM Endometriosi

El Parc Taulí fa més de 500 visites l’any a dones amb Endometriosi

El Parc Taulí fa més de 500 visites l’any a dones amb Endometriosi 1000 667 Actualitat Parc Taulí

L’endometriosi és una malaltia ginecològica, inflamatòria, benigna i crònica que afecta al voltant de 190 milions de dones i joves, amb edat reproductiva de tot el món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es caracteritza per la implantació i el creixement de teixit endometrial fora de l’úter. Es forma quan aquest endometri no s’expulsa durant les menstruacions. Aleshores, es creen unes adherències, uns teixits en diferents òrgans, que causen un dolor intens.

El Parc Taulí és referent en l’abordatge d’aquesta malaltia amb una Unitat d’Endometriosi, formada per un equip multidisciplinari de professionals assistencials de diferents especialitats com ginecologia, urologia, cirurgians, radiologia i psicologia. En aquesta unitat s’ofereix una atenció integral i específica per a cada cas. El nombre de visites i consultes ha anat augmentant en els darrers anys, fins a doblar-se. “El 2023 vam fer més de 500, entre primeres visites i de control i seguiment”, explica la Dra. Montserrat Mestre, ginecòloga de la Unitat d’Endometriosi del Parc Taulí.

Aquest increment és la resposta a les campanyes informatives i de conscienciació que s’han fet des del Departament de Salut. “També pels nous circuits establerts, fem reunions periòdiques amb les professionals de l’atenció primària. Tot això, ha ajudat a fer visible aquesta malaltia. Ara, les noies i les dones consulten més“, assegura la Dra. Laura Costa ginecòloga de la Unitat d’Endometriosi del Parc Taulí.

L’endometriosi és una malaltia difícil de diagnosticar perquè es desconeix l’origen exacte, però les investigacions que s’han fet han revelat que hi ha diferents factors que poden contribuir com: la predisposició genètica, fins a un 10% de les pacients tenen familiars que han patit endometriosi; tenir un major estímul estrogènic; haver tingut la regla en una edat precoç, abans dels 11 anys o no haver tingut fills.

La clínica principal de l’endometriosi és tenir menstruacions doloroses (dismenorrea), dolor amb les relacions sexuals, dolor periovulatori, dolor pelvià crònic, dolor amb les miccions, dolor amb les deposicions i també poden donar-se casos que s’acompanyi d’esterilitat. “Tot i que hi ha un alt percentatge de dones, un 30%, que no presenten cap símptoma”, apunta la Dra. Laura Costa.

El malestar emocional també pot afectar a les dones, perquè el dolor que pateixen, en molts casos, pot ser incapacitant. És per això que des de la Unitat d’Endometriosi se’ls ofereix assessorament.

 

Tractaments

Com l’endometriosi és una malaltia que es detecta en l’edat reproductiva, els tractaments són molt individualitzats i consensuats amb la pacient, depenent de la seva severitat, edat, desig gestacional, localització, extensió, resposta i tolerància al tractament mèdic.

En els darrers anys hi ha hagut un canvi en el plantejament dels tractaments, la Dra. Montserrat Mestre apunta que “ara són tractaments a mida. Abans, la cirurgia era un dels tractaments més importants. Actualment, assessorem la pacient en el moment del seu desig reproductiu i valorem quin és el més adequat. L’objectiu és tractar el dolor i millorar la fertilitat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.