Unitat Lactància Quirúrgica

El Parc Taulí s’especialitza en l’abordatge del fre lingual amb una Unitat de Lactància Quirúrgica

El Parc Taulí s’especialitza en l’abordatge del fre lingual amb una Unitat de Lactància Quirúrgica 1080 810 Actualitat Parc Taulí

El Parc Taulí és un centre assistencial que s’adapta a les necessitats i els canvis que es generen a la societat per garantir la millor qualitat assistencial per als seus pacients.

El servei de Cirurgia Pediàtrica va observar que en els darrers tres anys s’havien triplicat les consultes de les famílies sobre el fre lingual dels nadons. S’ha passat d’atendre uns 70 casos a l’any fins al 2020, a uns 250 casos anuals en els darrers tres anys.

Davant aquesta demanda, el servei va decidir donar resposta a les famílies amb la creació, fa un any, d’una Unitat de Lactància Quirúrgica, formada per l’equip de llevadores i dues cirurgianes pediàtriques, la Dra. Begoña Sánchez i la Dra. Mireia Gaspar, especialitzades en aquesta alteració de la llengua i en lactància materna.

En aquesta unitat, es valoren els nadons derivats des de l’Atenció Primària o del mateix hospital on s’estudien els diferents casos. Les famílies són ateses en un màxim de 24-48 hores. “Vam detectar la necessitat i vam crear aquest circuit des de l’atenció primària per donar una resposta ràpida, gairebé simultània, per ajudar a les mares amb els problemes de lactància”, ha explicat el Dr. Bernardo Núñez, director de l’equip de Cirurgia Pediàtrica del Parc Taulí.

El dia de la visita es fa la valoració del frenet i si és tributari de tractament, les professionals assistencials informen els progenitors de l’opció de practicar la secció del fre lingual. La intervenció es realitza en aquell moment i té com a finalitat ajudar a l’infant i a la mare en la lactància.

 

Quins problemes i malestar pot ocasionar el fre lingual curt del nadó?

L’anquiloglòssia és una malformació de la llengua, bastant comuna, i es produeix quan el fre lingual (la membrana situada sota de la llengua) és molt curt o pot estar inserit molt pròxim a la punta de la llengua.

Aquesta situació provoca a la mare malestar físic, perquè li fa mal quan dona el pit al nadó. I també mental, perquè el nen no guanya pes encara que està molt de temps al pit,  no s’acaba de saciar i està irritable”, explica la  Dra. B. Sánchez.

Altres problemes relacionats amb l’anquiloglòssia poden ser la malformació de la mandíbula; problemes odontològics, com la maloclusió dental o la formació d’un espai entre les dents davanteres inferiors; dificultat en l’autoneteja exercida per la llengua, que pot contribuir a l’aparició de càries i la inflamació de les genives (gingivitis); o dificultats en la pronunciació d’alguns són com la /t/, /d/, /n/, /l/ o la /rr/. Encara que aquests problemes són d’aparició i tractament en edats posteriors.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.