Primer tractament d’oxigenació contínua extracorpòria en una pacient afectada d’insuficiència respiratòria 150 150 Actualitat Parc Taulí

La pacient, una dona de 74 anys hospitalitzada al Servei de Medicina Intensiva, ha superat amb èxit una greu infecció respiratòria que no responia als tractaments mèdics i amb un pronòstic molt greu.

Els professionals de Medicina Intensiva de l’Hospital de Sabadell s’han format en la tècnica i estan acreditats per practicar-la.

Els professionals del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de Sabadell ha realitzat amb èxit el primer tractament d’oxigenació continua extracorpòria (ECMO) a una pacient de 74 anys d’edat afectada d’una insuficiència respiratòria greu, i d’altres complicacions derivades d’aquesta patologia, que no responia als tractaments mèdics avançats, i amb un pronòstic molt greu en la seva evolució. Gràcies a aquesta tècnica, la pacient ha superat la malaltia i està donada d’alta.

Els pacients candidats a rebre aquest tractament són aquells que pateixen una insuficiència respiratòria greu amb una hipoxèmia molt greu

Aquest tractament consisteix en l’oxigenació de la sang mitjançant un oxigenador extern que assegura l’aportació d’oxígen i l’extracció d’anhídrid carbònic, sense ocasionar dany ventilatori al sistema respiratori, ja lesionat per la pròpia malaltia. El mètode es basa en assegurar una circulació sanguínia del 60% de cabal sanguini del pacient. Aquesta sang s’oxigena i es tornar a posar al pacient. Tant l’accés com la sortida del volum de sang es realitzar a través de les cànules col·locades al pacient a les seves venes centrals (jugular i femoral).

Els pacients candidats a rebre aquest tractament són aquells que pateixen una insuficiència respiratòria greu amb una hipoxèmia molt greu (disminució anormal de la pressió parcial d’oxígen sang arterial, i els malalts que no poden mantenir una ventilació pulmonar adequada per eliminar anhídrid carbònic.

Tot i que a Espanya hi ha pocs hospitals que practiquin aquesta tècnica, s’utilitza de manera més extensa a hospitals de tota Europa. En la primera conferència de consens sobre ECMO celebrada a França el desembre 2013, organitzada per la Societat Francesa de Medicina Intensiva per encàrrec del govern francès i amb el suport de l'European Society of Intensive Care Medicine i la Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias, es van establir els mecanismes per donar resposta a nivell nacional en la coordinació d’aquest tractament.

El director de l’Àrea de Crítics de l’Hospital de Sabadell, Antoni Artigas, va actuar com a conseller científic de la conferència. Al nostre centre s’ha treballat en aquest sentit, realitzant el protocol que ha estat aprovat pel Comitè de guies terapèutiques, informant i formant als professionals, tant facultatius com infermeria, i amb la col·laboració dels professionals de cirurgia vascular i de radiologia. Tot aquest treball multidisciplinar ha fet possible l’èxit del tractament en aquesta primera pacient, sent el Parc Taulí un referent en l’aplicació de la tècnica.

Deixa un comentari

La teva adreça electrònica no es publicarà.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.