Pionera reconstrucció de mandíbula amb tècniques 3D i cirurgia mínimament invasiva 150 150 Actualitat Parc Taulí

La descripció del cas ha estat publicat a la prestigiosa revista de cirurgia reconstructiva d’EEUU, Plastic and Reconstructive Surgery GO.

Els professionals del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital de Sabadell han realitzat recentment una innovadora cirurgia de reconstrucció mandibular a un pacient jove afectat per un ameloblastoma (tumor odontogènic de restes embrionàries), utilitzant la tècnica de 3D i cirurgia mínimament invasiva. Es tracta de la primera vegada al món que es publica aquesta combinació de tècniques per extreure un tumor tan gran (14 cms) i per a la posterior reconstrucció mandibular.

Les tècniques utilitzades permeten que el pacient es recuperi de manera més immediata, ja que ha de passar menys hores al quiròfan i disminueix la possibilitat de complicacions per infeccions i/o rebuig de la implantació òssia.

Les intervencions de cirurgia maxil·lofacial amb reconstruccions mandibulars per afectacions tumorals es fan habitualment amb cirurgia oberta. Simultàniament, es realitza l’extracció de part del peroné del propi pacient que anirà implantada (amb anastomosis vasculars microquirúrgiques) a la mandíbula en substitució de la part òssia afectada. Tant la medició de la part de la mandíbula que s’ha d’extreure com la de la porció de peroné que s’ha d’implantar es realitza de forma manual.

La tècnica permet que el pacient es recuperi de manera més immediata i amb menys riscos de complicacions i rebuig

Les novetats que aporta la tècnica realitzada al Parc Taulí, segons explica el responsable del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital de Sabadell, el Dr. Òscar Escuder són, d’una banda, l’extracció del tumor i posterior col·locació de l’implant del peroné per via intraoral amb el mínim abordatge extraoral possible, i d’altra, la planificació prèvia en 3D, mitjançant ordinador, de tot el procés de la intervenció i, molt particularment, la combinació d’ambdues tècniques.

Aquesta detallada planificació es realitza amb el suport de les imatges radiològiques que proporciona el TAC del pacient, tant de la cara com d’extremitat inferior. Sobre aquestes imatges en 3D es treballa (conjuntament cirurgians i enginyers) per a la realització de les plantilles de tall de les àrees que s’han d’intervenir, quedant calculada de manera exacta la part del peroné que s’ha d’extreure, amb el talls i la forma que ha de tenir per implantar-la a la mandíbula, per tal que la reconstrucció final d’aquesta sigui el més precisa i ràpida possible.

El Dr. Escuder assenyala que la intervenció realitzada al Parc Taulí fent servir la tècnica en 3D i cirurgia mínimament invasiva, sense abordatges transparotidis del còndil, només s’ha publicat al món en dos pacients amb tumors mandibulars més petits, i destaca la possibilitat d’utilitzar-la per altres tumoracions maxil·lars.

Deixa un comentari

La teva adreça electrònica no es publicarà.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.