Les doctores Marta Ros i Mariona Hervàs, neuròlogues referents en esclerosi múltiple del Parc Taulí

El Parc Taulí atén cada any 400 pacients diagnosticats d’esclerosi múltiple

El Parc Taulí atén cada any 400 pacients diagnosticats d’esclerosi múltiple 1080 608 Actualitat Parc Taulí
  • La detecció precoç amb tècniques de diagnòstic per la imatge i el tractament personalitzat permeten una millora de la qualitat de vida dels pacients
  • L’Auditori Taulí acollirà el dia 1 de juny una jornada sobre esclerosi múltiple adreçada a familiars i pacients

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune i crònica del sistema nerviós central que afecta la mielina o matèria blanca del cervell i de la medul·la espinal, provocant l’aparició de plaques escleròtiques que impedeixen el funcionament normal d’aquestes fibres nervioses. La malaltia es caracteritza per un component inflamatori, que cursa amb símptomes neurològics en forma de brots, i una part més neurodegenerativa que està relacionada amb la progressió de la discapacitat.

Es tracta d’una malaltia que afecta tres vegades més a les dones, especialment en edat fèrtil, dels 20 als 45 anys, la franja d’edat que més freqüent es diagnostica. Afecta 1 de cada 1.000 persones, amb una incidència que està en augment per l’increment de les tècniques diagnòstiques, els avenços en el camp del diagnòstic per la imatge, especialment amb la ressonància magnètica, així com la consciència social sobre la malaltia.

Al Parc Taulí es fa seguiment anual de 400 pacients afectats d’esclerosi múltiple i es diagnostiquen entre 20-30 nous casos anuals. Les professionals referents són les doctores Mariona Hervàs i Marta Ros, del Servei de Neurologia. La Dra. Hervàs destaca que “l’atenció al pacient és multidisciplinària, amb una visita de seguiment a neurologia cada sis mesos, juntament amb l’assistència dels serveis de rehabilitació, logopèdia, urologia i neuropsicologia, entre d’altres”.

En el debut de la malaltia el brot inicial més freqüent és la neuritis òptica (dolor ocular amb pèrdua de visió d’un ull) que sol durar uns dies o hores, però també hi ha pacients que debuten amb símptomes sensitius a una part del cos com pot ser una extremitat, o amb un trastorn de la marxa que pot ser progressiu o subagut. Els símptomes d’alarma serien els neurològics focals (que afecten una part del cos, un braç que s’adorm, neuritis òptica, vertigen) que poden trigar hores o dies; es tracta de símptomes relacionats amb els brots.

Els símptomes crònics es donen en la majoria dels pacients, encara que tinguin pocs brots, com per exemple, trastorn dels esfínters, canvis en l’estat d’ànim, simptomatologia depressiva, ansietat, fatiga i també apareixen problemes més relacionats amb la discapacitat com l’espasticitat i el dolor. Segons destaca la doctora Hervàs, amb els fàrmacs actuals i el diagnòstic precoç ha canviat molt el pronòstic: “es tracta d’una malaltia amb un ventall d’opcions terapèutiques molt ampli, cada any hi ha nous fàrmacs i més personalitzats, i la majoria dels pacients  que diagnostiquem actualment tenen una qualitat de vida molt bona.”

El diagnòstic de l’esclerosi múltiple és clínic, i la prova diagnostica per confirmar-ho és la ressonància magnètica cerebral i de medul·la espinal, on es veuen les lesions típiques d’aquesta malaltia (lesions desmielinitzants). També es fa a la majoria de pacients una punció lumbar per analitzar el líquid cefalorraquidi.

II Jornada del Vallès en l’esclerosi múltiple per a pacients i familiars

El Parc Taulí acull l’1 de juny una jornada sobre esclerosi múltiple adreçada a pacients i familiars, organitzada pel Servei de Neurologia del Parc Taulí en col·laboració amb el Consorci Sanitari de Terrassa i MútuaTerrassa. La finalitat de la trobada és donar a conèixer la malaltia i apropar-se als pacients i al seu entorn des de la vessant mèdica divulgativa i conscienciar de l’impacte que suposa en la qualitat de vida de les persones afectades.

Durant la jornada s’abordaran aspectes com els tractaments immunomoduladors, dona i esclerosi múltiple (fertilitat, embaràs i menopausa), la visió del pacient expert, esclerosi i cognició i el paper de la rehabilitació física en aquesta malaltia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.