Dia Mundial Càncer de Còlon i recte

La detecció precoç del càncer de còlon i recte a través del programa de cribratge pot reduir en un 30% la mortalitat per aquest càncer

La detecció precoç del càncer de còlon i recte a través del programa de cribratge pot reduir en un 30% la mortalitat per aquest càncer 1000 750 Actualitat Parc Taulí

El càncer de còlon i recte és el segon càncer més freqüent a Catalunya, tant en dones (després del càncer de mama) com en homes (després del càncer de pròstata), i representa la segona causa de mort per càncer.

Donada la importància i  el seu impacte, els professionals del Parc Taulí fan una crida a la participació del programa de cribratge per detectar aquesta malaltia en els seus estadis més inicials, perquè és un tipus de càncer sovint silenciós i quan comencen els símptomes, ja es pot trobar en una fase avançada.

El 2015 es va posar en funcionament el programa de cribratge del càncer de còlon i recte al Vallès Occidental.  Des d’aleshores s’ha diagnosticat un càncer a 513 persones, de les quals un 71% es trobava en estadis inicials.

En la quarta ronda del programa de cribratge (2022-2023), s’ha convidat a participar al Programa 227.717 persones d’entre 50 i 69 anys de tot el Vallès Occidental. Tanmateix, només hi ha participat un 43% de les persones convidades, una participació gairebé dos punts inferior a la de la ronda anterior.  D’entre les persones que participen, en un 4% la prova en resulta positiva (es troba sang a la femta) i s’indica la realització d’una colonoscòpia.

Durant l’any 2023, es va realitzar una colonoscòpia de cribratge a 1.999 persones en tot el Vallès Occidental, cosa que va permetre detectar a 62 persones amb un càncer invasiu i 1.315 persones amb pòlips colorectals que es van extirpar,  minimitzant així el risc que puguin malignitzar i desenvolupar un càncer en el futur.

Davant d’aquestes xifres, la coordinadora de l’Oficina de Cribratge de Càncer, la Dra. Anna Selva ha fet una crida a la participació en el programa de cribratge recordant que “el programa de cribratge no només pot reduir la mortalitat per càncer de còlon i recte detectant el càncer en estadiatges precoços sinó que pot reduir-ne la incidència al detectar i extirpar els pòlips, evitant que puguin malignitzar”. “Ens preocupa que més de la meitat de la població no s’estigui beneficiant d’aquest programa preventiu. Per això, estem dedicant molts esforços en fer difusió i donar a conèixer el programa a la població”.

Al Vallès Occidental, el Programa es coordina des de l’Oficina de Cribratge del Vallès Occidental, ubicada al Parc Taulí, i es treballa amb els tres hospitals de referència de la comarca (Hospital Parc Taulí, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital Mútua de Terrassa) que és on es realitzen les colonoscòpies. També amb les oficines de farmàcia i amb els centres d’atenció primària, que és des d’on es realitza el seguiment de les lesions diagnosticades a través del Programa de Cribratge. El laboratori del Parc Taulí és el laboratori de referència del Vallès Occidental i del Bages, on s’envien i analitzen les mostres de les persones que han participat en el Programa de Cribratge.

 

Com participar en el Programa de Cribratge?

El programa va adreçat a dones i homes d’entre 50 i 69 anys. En primer lloc, les persones rebran una carta al seu domicili, on s’explica el programa i s’informa de com participar-hi. L’ordre d’invitació és per àrees bàsiques de salut, i es pot consultar el calendari a https://www.tauli.cat/tauli/cdcdcir/calendari-vall%C3%A8s-occidental.

Després, les persones han de dirigir-se amb la carta a una farmàcia col·laboradora, on se’ls donarà gratuïtament un kit per recollir una mostra de femta que hauran de retornar a la farmàcia.

Les farmàcies envien les mostres a analitzar al laboratori del Parc Taulí. Si la prova és negativa, el resultat es notifica al participant a través d’una carta. Si la prova és  positiva es truca a les persones per citar-les a una visita amb la infermera  de cribratge de l’hospital de referència que els correspongui, on es recomanarà i es lliurarà la preparació per realitzar una colonoscòpia amb sedació per explorar l’interior del budell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.