Bressol reanimació

El Parc Taulí utilitza un bressol de reanimació per mantenir el cordó umbilical intacte en els parts d’alt risc i complexos

El Parc Taulí utilitza un bressol de reanimació per mantenir el cordó umbilical intacte en els parts d’alt risc i complexos 857 1200 Actualitat Parc Taulí

Garantir la millor atenció per al nadó i la seva mare durant el part és l’objectiu principal del servei de Ginecologia i Obstetrícia i de la Unitat de Neonatologia del Parc Taulí.

Ja fa temps que es va introduir el pinçament tardà del cordó umbilical després del part, tan vaginal com per cesària, en tant que s’ha demostrat científicament que resulta molt beneficiós per al nounat.

En el cas dels nadons prematurs o en parts complexos, però, era molt difícil que els professionals poguessin mantenir intacte el cordó umbilical, ja que aquests nadons precisaven maniobres d’estabilització inicial en el curs de la transició a la vida extrauterina.

Per això, fa un any que la Unitat de Neonatologia juntament amb el Servei de Ginecologia i Obstetrícia van introduir un nou protocol per atendre els naixements d’alt risc i complexos mantenint la circulació maternofetal intacta mentre es fan les primeres maniobres d’estabilització neonatal.

Per garantir que el cordó umbilical estigui unit a la mare, sigui a la sala de parts o a quiròfan, els i les professionals de l’equip neonatologia col·loquen el nadó en un bressol de reanimació després de néixer, on el poden estabilitzar.

Situem el bressol el més a prop possible de la mare, perquè un cop que el nadó hagi nascut el puguem estabilitzar i ventilar. Aquest llitet està adaptat amb un sistema de calefacció, perquè el nadó no perdi calor”, explica la Dra. Marta Sardà, neonatòloga.

Aquesta tècnica ha millorat l’estabilització dels nounats prematurs i amb alguna comorbiditat, en els seus primer minuts de vida, garantint l’arribada d’un bon flux sanguini als pulmons del nadó. “La qualitat de vida del nadó prematur de menys de 32 setmanes ha canviat totalment. Fer les maniobres d’estabilització al costat de la mare i sense pinçar el cordó umbilical ha reduït l’anèmia de la prematuritat, evitant transfusions de sang, i l’administració de medicaments. Així com grans beneficis a nivell cerebral pels nounats. Tot plegat, afecta positivament en la seva recuperació i adaptació”, assegura la Dra. Sardà.

Aquest nou procediment d’actuació ha estat gràcies al treball conjunt i coordinat dels professionals del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, de la Unitat de Neonatologia i del Servei d’Anestesiologia.

La Dra. Laia Martí, cap de secció del Servei de Ginecologia i Obstetrícia i responsable de la Unitat de Patologia Maternofetal explica que “l’equip professional de la sala de parts treballem de forma coordinada per poder oferir la millor atenció a les mares i les seves criatures. El pinçament tardà del cordó umbilical en els parts a terme és una pràctica habitual del nostre centre des de fa anys. Actualment, amb la introducció d’aquest bressol a la sala de parts, hem pogut fer arribar també aquesta pràctica als nadons prematurs”.

Aquesta nova manera de procedir es va iniciar el 23 de març de 2023 amb el naixement d’un nadó prematur de 25 setmanes i que va pesar 785 grams en néixer. Des de la posada en funcionament d’aquest dispositiu s’han atès 20 nadons.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.