Primera donació cardíaca en asistòlia controlada d’una persona que s’havia acollit a la prestació d’ajuda per morir al Parc Taulí

Primera donació cardíaca en asistòlia controlada d’una persona que s’havia acollit a la prestació d’ajuda per morir al Parc Taulí 1080 720 Actualitat Parc Taulí

El programa de trasplantament cardíac de donació en asistòlia controlada és un procediment que es fa a l’Estat espanyol des de l’any 2020 i que representa el 18% de tots els trasplantaments cardíacs del 2023. Per la seva complexitat només es feia en hospitals amb servei de cirurgia cardíaca. Tot i que el Parc Taulí no disposa d’aquest servei de cirurgia, fa poc s’ha sumat a aquest programa, gràcies a la primera donació d’òrgans d’una persona que s’havia acollit a la Prestació d’Ajuda per Morir (PRAM, eutanàsia) i que havia expressat la seva voluntat de ser donant.

La coordinadora hospitalària de Donació i Trasplantaments d’Òrgans i Teixits del Parc Taulí, la Dra. Chelo Guía, destaca que “la donació en asistòlia controlada és un procés en el qual el donant mor per aturada cardiorespiratòria, però immediatament després del diagnòstic de mort, es reinicia el flux sanguini per evitar el deteriorament dels òrgans mitjançant un dispositiu extracorpòria i monitorant la freqüència cardíaca i cerebral, si és una donació cardíaca”.

Per poder realitzar amb èxit un procés d’aquest tipus, es requereix una excel·lent coordinació de tots els equips liderats pel coordinador de trasplantaments, des dels professionals assistencials del propi hospital com dels diferents equips extractors dels altres centres.  “El suport de la direcció de l’hospital i de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) va facilitar molt la feina dels equips”, subratlla la Dra. Guia.

Per a l’equip de coordinació de trasplantament ha estat un repte poder implementar al Parc Taulí la donació cardíaca en aquests donants. I, que, a més, fos la primera donació post-PRAM encara ho ha fet més especial. Hem viscut una experiència nova. Vam poder parlar amb la persona donant, comentant tot el procés”. En aquest sentit, la Dra. Guia remarca “la generositat de les persones donants i de les seves famílies que decideixen, en un moment molt complicat, donar vida a altres persones que ho necessiten.”

El procés va començar a l’atenció primària, que va contactar amb el Comitè d’Ètica del Parc Taulí, per comunicar a la unitat de donació i trasplantaments la possible donació.

El Parc Taulí és un centre hospitalari referent en donacions. En el 2023 hi va haver un total de 20 donants d’òrgans, que va permetre fer 44 trasplantaments. Durant aquest any ja hi ha hagut 12 donants d’òrgans, dels quals 6 van ser el mes d’abril, tot un rècord.

Des de l’entrada en vigor de la llei per acollir-se a la Prestació d’Ajuda per Morir (PRAM) el 2021, Catalunya és la comunitat autònoma amb més donants post-PRAM, amb un total de 26 donants, fet que ha permès trasplantar amb èxit 91 òrgans, dels quals 4 han estat cardíacs (dades facilitades per l’OCATT).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.