Un projecte d’innovació de l’I3PT ha estat seleccionat per un programa de mentorització internacional

Imatge de l'estada a Boston de dos professionals

La ‘Fundación para la Innovació y la Prospectiva en Salud en España’ (FIPSE) ha seleccionat el projecte ENRIC (Early Neurocognitive Rehabilitation in Intensive Care) com un dels sis projectes d’innovació sanitària espanyola que participaran en el Programa de Mentorització Internacional, desenvolupat per l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) mitjançant els seu programa IDEA2 Global.

L’objectiu del Programa és potenciar les tecnologies mediques i sanitàries més innovadores i als seus impulsors, per convertir les seves idees en productes i serveis que tinguin un impacte real en la cura de la salut.

El projecte d’innovació sanitària ENRIC, liderat pel director de Recerca i Innovació, Lluís Blanch, es porta a terme des de fa uns anys per part l’equip multidisciplinar format pels neuropsicòlegs Sol Fernández i Marc Turón, els facultatius de la UCI Gemma Gomà, Candelaria de Haro, Ana Ochagavía, Cinta Millán i Victor Gómez, els enginyers informàtics Rudys Magrans i Jaume Montanya, amb la col·laboració de la Sonia Touriño de la Unitat d’Innovació. Consisteix en una plataforma de rehabilitació neurocognitiva precoç per a pacients crítics de la UCI. Aquest projecte va obtenir una beca de la Fundació La Marató de TV3.

La plataforma es basa en la tecnologia kinect i en exercicis d’estimulació cognitiva desenvolupats pels propis neuropsicòlegs. La plataforma té com a objectiu disminuir els dèficits cognitius que pateixen al llarg termini els pacients que passen per la UCI, millorant la seva qualitat de vida i la dels seus familiars.

Programa IDEA2Global

El Programa IDEA2Global és un programa de mentorització internacional per a l’acceleració dels projectes, desenvolupat per l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i que compta amb una metodología contrastada que utilitza des de fa cinc anys el MIT LinQ (anteriorment consorci m+ visió). Aquest any està coordinat per la Fundación para la Innovación y la Prospectiva en Salud en España (FIPSE). El programa, que té una durada de sis mesos, està valorat en 24.000€ per equip participant. En aquesta primera edició, sis projectes d’innovació sanitària han estat seleccionats per les seves característiques i el seu potencial entre més d’una trentena de projectes.

El participants faran una presentació dels seus treballs i els projectes millors valorats comptaran amb recursos addicionals i recolzament per a un posterior desenvolupament de les seves idees

La metodologia seguida pel programa es basa en el “learning by doing”, així els participants aprenen de la seva pròpia experiència. A més, s’instruirà els diferents equips en ser capaços d’explorar l’impacte real que tindran les seves idees en la investigació, imaginar les possibles solucions a problemes que influiran en el futur i treballar amb constància per tal que els seus projectes siguin qualificats com a realitzables.

Els dies 20 i 21 de setembre quatre membres de l’equip del projecte ENRIC van participar en la primera reunió presencial al MIT, Boston, on van tenir l’oportunitat d’explicar el seu projecte a un ampli grup de mentors amb diferents camps d’experiència i de rebre els seus suggeriments sobre el mateix. En els pròxims dies, a cada projecte se li assignarà un grup d’experts amb qui interactuaran durant els sis mesos de durada del programa, alternant estades a Boston i Madrid.

Finalment, els participants faran una presentació dels seus treballs i els projectes millors valorats comptaran amb recursos addicionals i recolzament per a un posterior desenvolupament de les seves idees.