UDIAT Centre Diagnòstic

Galactografia

Definició

És una prova en la qual s'estudia un conducte galactòfor de la mama, mitjançant la introducció de contrast no iònic a través del mugró i posterior realització de mamografies

Contraindicacions

- Al·lèrgia al contrast.
- Embaràs.

Preparació

Preparacio Galactografia: no aplicar-se productes corporals (desodorants,cremes...)

No necessita cap preparació especial, excepte una bona higiene corporal i no aplicar-se cremes ni productes corporals (desodorant, pólvores de talc, crema hidratant) ja que pot interferir en l'obtenció d'imatges.

 

Procediment

La persona a qui se li realitza la prova estarà estirada en una camilla per poder introduir el contrast dins el conducte. Primer es canalitza el mateix, utilitzant dilatadors de diferents diàmetres, aquests són agulles però sense bisell (punta) la punta és rodona i no punxa, comencem utilitzant el dilatador més fi, per acabar amb el de major calibre que ens permetrà el pas de l'agulla per a poder introduir el contrast. Després es realitzen dues projeccions de la mama crani-caudal i lateral a 90º.

Què notarà?

Lleuger dolor: Ja que el mugró és una zona molt sensible i en manipular aquesta zona tendeix a contraure's, i dificulta l'entrada dels dilatadors.

Coïssor: En el moment de la introducció del contrast.

Complicacions

- Infecció per manipulació

- Extravassació del contrast fora del conducte galactòfor que en qualsevol dels casos se soluciona sense cap problema.

Què veiem?

L'interior del conducte galactòfor en tota la seva extensió. Esperem trobar lesions (papil·lomes intraductals, etc.) que siguin causants de la secreció i poder solucionar-lo com més aviat millor.

Finalitzada la prova

Pot notar lleugera molèstia en el mugró per la manipulació al llarg de les hores posteriors a la prova.

Pèrdua de líquid pel mugró (contrast).

Infecció al cap de 2 o 3 dies: en aquest cas, notaria dolor, calor i envermelliment de la zona.

Tot se soluciona amb tractament adequat el més aviat possible.

Resultats

Practicada la prova, seguirem els circuits establerts perquè els resultats arribin a l'especialista que els ha sol·licitat.

No dóna cap tipus de dolor però de vegades pot ocasionar una lleugera molèstia en senyores que tinguin quists o inflamació del pit, o bé si s'està menstruant o ovulant, ja que la mama està més alterada i més sensible.

.

 

Enllaços d'interès

Portal de transparència i bon govern del Parc Taulí

Clients: drets i deures

Perfil del contractant

Voluntariat Parc Taulí

 
Enllaç a Consulta de visites i proves programades