Un moment de la presentació en roda de premsa del Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya

El director de Salut Mental Parc Taulí, Diego J. Palao, membre de l’equip de desenvolupament del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya

El director de Salut Mental Parc Taulí, Diego J. Palao, membre de l’equip de desenvolupament del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 1080 608 Actualitat Parc Taulí

El Departament Salut va presentar ahir en roda de premsa el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC) que va comptar amb la participació del director de Salut Mental del Parc Taulí, Diego J. Palao, com a membre de l’equip de desenvolupament del Pla que té com a objectiu reduir les temptatives la taxa de mort per suïcidi en mes d’un 15%,  així com l’estigma social.

El suïcidi és un problema de salut d’una dimensió extraordinària, sent la principal causa de mort externa a Catalunya i a Espanya, doblant als accidents de trànsit, especialment entre joves de 15 a 29 anys. A Catalunya moren cada any unes 450 persones per suïcidi i entre 20 i 30 persones a l’àrea de referència sanitària del Parc Taulí.

El Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC) té com a objectiu reduir el 2030 la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social.

El Dr. Palao destaca que “el Pla proporciona una eina extraordinària per poder fer una prevenció eficaç mitjançant intervencions, no només en l’àmbit sanitari, sinó també en tots els àmbits socials i s’espera reduir l’estigma que, malauradament, té aquest tema en la nostra societat perquè moltes vegades s’associa, de forma equivocada, a un acte voluntari i no a un problema de salut”.

Palao remarca que  el suïcidi es pot prevenir actuant sobre els factors de risc i que són coneguts, com ara les temptatives prèvies. Un factor en el qual ja s’estava treballant a través del Codi Risc Suïcidi Catalunya i en altres factors com la millora del tractament de la depressió i altres malalties mentals, així com aspectes socials.

El Parc Taulí ha estat pioner en implementar el Codi Risc Suïcidi que bàsicament detecta les persones que han tingut una temptativa prèvia i que tenen el màxim nivell de risc per reincidir. Aquesta actuació es va posar en marxa al Parc Taulí l’any 2008 i forma part del procés d’atenció habitual.

En declaracions a la roda de premsa celebrada ahir, Palao va manifestar que “el nou Pla es suma a les actuacions prèvies i permetrà una enorme millora en la prevenció del suïcidi mitjançant una acció multisectorial i multinivell implicant a tots els departaments de la Generalitat amb accions concretes”. També va demanar als mitjans de comunicació “la seva ajuda en la difusió del lema del Pla – Tria la vida –  per tal que qualsevol persona que estigui en una situació de risc de suïcidi, es posi en contacte amb els seveis de Catsalut (061, atenció primària, serveis d’urgències o serveis de salut mental) per accedir a una ajuda efectiva”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.