El Parc Taulí participa en el programa VIHgila amb l’objectiu de detectar els pacients infectats no diagnosticats de VIH des del Servei d’Urgències

El Parc Taulí participa en el programa VIHgila amb l’objectiu de detectar els pacients infectats no diagnosticats de VIH des del Servei d’Urgències 1080 608 Actualitat Parc Taulí

El Parc Taulí participa en el programa Urgències VIHgila de detecció de pacients infectats per VIH als serveis d’urgències, juntament amb nou hospitals catalans. A l’Hospital es fa seguiment anual de 900 persones amb infecció per VIH. Al llarg de 2021 s’han atès 44 nous pacients.

El Parc Taulí forma part del programa Urgències VIHgila, un programa pilot promogut per la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SoCMUE), que té la finalitat d’incrementar els nous diagnòstics de VIH als serveis d’urgències, i de fomentar la participació activa d’aquests serveis en el diagnòstic de la infecció.

Urgències VIHgila va arrencar fa cinc mesos i s’està desenvolupant al llarg de 12 mesos en 10 hospitals catalans que actualitzen setmanalment les dades de serologies realitzades a urgències i els seus resultats. Fins ara, s’han detectat un total de 12 casos, que ja estan en tractament.

Als serveis d’urgències que participen d’aquest programa es fan servir diferents estratègies per detectar un possible diagnòstic de VIH, segons la causa de consulta. Per exemple, a les persones que realitzen consultes per malalties de transmissió sexual, a les que són diagnosticades de pneumònies, als casos d’augment dels ganglis o,  simplement, a  les persones que venen a buscar la profilaxis post exposició perquè pensen que han tingut alguna relació sexual de risc, se’ls hi proposa fer la determinació analítica per detectar el virus del VIH.

La directora del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Marta Navarro posa de relleu que l’objectiu és mitigar les situacions d’infradiagnòstic o de diagnòstic tardà davant el fet que l’epidèmia de VIH segueix vigent a Catalunya. Navarro calcula que a la nostra àrea de referència “podria haver-hi unes 300 persones sense diagnosticar”. La doctora considera que “a vegades hi ha gent que no s’ha fet  cap prova de cribratge perquè simplement han tingut la falsa seguretat de no haver estat mai en risc d’infectar-se”.

Actualment, al Parc Taulí es fa seguiment d’uns 900 pacients amb VIH. El darrer any han arribat als nostres dispositius assistencials 44 pacients, que son nous diagnòstics derivats des de l’atenció primària o des de l’ONG ActuaVallès, o diagnòstics anteriors derivats des d’altres centres.  Es tracta, majoritàriament, d’homes que tenen sexe amb altres homes alguns dels quals son nascuts fora de l’Estat espanyol i amb dificultat d’accés al tractament als seus països d’origen.

Nova era dels tractaments antiretrovirals

L’any 1996, en què la triple teràpia es va instaurar com a base del tractament del VIH, va suposar un punt d’inflexió en aquesta malaltia canviant la seva història natural i millorant l’expectativa de vida de les persones infectades. Les combinacions de tres fàrmacs han estat el pilar del tractament des d’aleshores, i s’ha aconseguit millorar la posologia en molts casos amb el disseny de comprimits coformulats que permeten la presa d’una sola pastilla al dia.

Actualment tenim l’evidència que tractaments basats en dos famílies d’antiretrovirals són igualment efectius en el control del virus, ja que permeten estalviar potencials toxicitats derivades dels medicaments. Això és un punt important si es té en compte que el tractament antiretroviral en aquests moments es planteja com un tractament a llarg termini.

A banda dels tractaments de la malaltia, cal mencionar la profilaxi pre-exposició, PrEP per les sigles en anglès, que és el tractament diari amb un fàrmac contra el VIH que reben les persones seronegatives però exposades a alt risc de contraure la infecció pel VIH, per tal de reduir la possibilitat d’infectar-s’hi. El departament de Salut va aprovar aquest  programa el novembre del 2019 i actualment, al Parc Taulí, atenem a 124 persones que se’n beneficien. Es pot sol·licitar visita directament mitjançant el web de la Unitat VIH-SIDA del Parc Taulí.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.