Què destacaries d’aquest sistema assistencial?

881 477 Eva A. Sánchez Martos

Entrevista a Marta Fernández Ros: Gestora assistencial.

 

Després de la Margarida Forrellat van venir la Mercè Ruiz i la Pilar Bescos.  Totes elles van aportar una part de la seva personalitat al projecte de l’Hospitalització a Domicili. ”La Pili”, com la coneixem a l’Hospital, ens va obrir els camins per a descobrir com treballaven altres HaD del país. Amb ella vam anar madurant i posant els pilars de l’actual HaD que és referent per a altres unitats d’Hospitalització a Domicili de Catalunya, Espanya, Europa i el mon.

Fa sis anys que tenim la sort de comptar amb la Marta Fernàndez com a Gestora Assistencial. Una gran professional i gran persona, defensora de la funció crucial que tenim les infermeres d’ HaD. Conscient de que som Infermeres de Pràctica Avançada, ha format part i ens ha recolzat en els projectes de recerca que fa infermeria i la difusió de la nostra funció en congressos nacionals, internacionals, multidisciplinaris i especialitzats.

Millor li preguntem a ella com veu la seva estada en HaD:

Marta, ets la Gestora assistencial de la unitat de HaD des de fa sis anys, què es el que més et va sorprendre daquest mètode assistencial?

El que més em va sorprendre va ser l’autonomia de l’equip assistencial i la del pacient i la pròpia família. Cal dir que aquesta autonomia de la família/pacient és el resultat de la implicació d’infermeria en l’educació al pacient i la pròpia família, un feedback que es crea entre tots que fa que aquesta unió infermera-pacient-família sigui única.

La educació sanitària és molt important en aquest servei ja que els pacients s’eduquen a que cada cop tinguin més autonomia i ells mateixos aprenguin a fer-se auto-cura i siguin hàbils en la detecció de signes i símptomes de qualsevol complicació del seu estat de salut.

Ara, què destacaries d’aquest sistema d’ingrés hospitalari?

La hospitalització a domicili és la millor solució de continuïtat assistencial per a pacients que poden continuar les seves cures i tractaments endovenosos a casa, en el seu àmbit de confort, no hem d’oblidar que per a qualsevol de nosaltres l’hospital no deixa de ser un lloc hostil, i si a més a més de continuar casa els tractaments amb autonomia tinc un equip referent que està en contacte amb l’equip referent de l’hospital, és una gran oportunitat.

Ets la professional referent que fa les valoracions dels pacients quirúrgics per ingressar en HaD. Quines són les patologies més freqüents que pateixen aquest pacients?

Doncs com ja sabeu som hospital de referència de grans patologies quirúrgiques, portem cures complexes de totes les especialitats: cirurgia vascular, cirurgia de mama, trauma, otorrino, màxilo, cirurgia general…control de drenatges, cures de cirurgia plàstica, tenim una amplia formació en les tècniques més innovadores en cures. Fem un seguiment d’aquestes fins que valorem que aquestes cures o bé són donades d’alta o bé tindran una continuïtat a la primària.

Quan ofereixes un ingrés en la HaD quines són les preguntes més freqüents que et fan els pacients?

Doncs sincerament la gent té dubtes, però que em fan fora?…es que esteu de retallades?…a casa? Però qui vindrà?…he d’anar al cap?….

És molt important fer una valoració del pacient i el seu entorn, ja que per a nosaltres el més important és crear un nivell de confiança amb el nostre equip, és la nostra eina més valuosa.

No deixem de ser un equip multidisciplinar de l’hospital que ens traslladem a casa per oferir les mateixes atencions que rebria a l’hospital però que es duran al seu domicili.

Per això és molt important donar a conèixer el nostre servei no només a pacients i familiars sinó a companys professionals de la professió.

Si el pacient ja ha ingressat amb anterioritat en HaD quina és la opinió més freqüent que et fan?

Només dir-te que moltes vegades són els propis pacients que demanen als seus metges referents l’ingrés amb nosaltres. Saben que estaran a casa, amb les seves comoditats i la seva família, i el seu equip de l’hospitalització domiciliaria estarà per vetllar el seu procés de cura i en comunicació continua amb el seu equip mèdic referent de l’hospital.

Ja ho han fet, i estan molt contents del servei que s’ha donat. No cal oblidar que tots som pacients potencials, i saber que hi ha un servei que t’ofereix una atenció d’un equip multidisciplinar a casa dona molta seguretat.

 

Eva A. Sánchez Martos

Graduada en Infermeria per la UAB. Tinc un Màster en Cardiologia i un altre en Cirurgia Vascular per la UB. M'he format com a investigadora en l' I.I..S. I.Carlos III i he liderat molts projectes de recerca com l'estudi EMIRTHAD sobre l’incompliment terapèutic. Porto trenta anys millorant com a infermera. Fa vint anys que vaig ajudar al naixement de la Hospitalització a Domicili al Parc Taulí.

Totes les entrades de: Eva A. Sánchez Martos

Deixar una resposta

El teu compte de correu no es publicarà.