Un equip multidisciplinar per una atenció integral

1024 476 Eva A. Sánchez Martos

Entrevista a Dr. Joan Solà Aznar: Cap mèdic

 

 

Com diu el cantautor “ara que tinc vint anys” podem mirar enredera i veure la gent que ha passat per la nostra unitat durant aquests anys. Avui parlarem, només, dels metges que han vingut a fer la seva Residencia de Medicina Interna o de Medicina de Família, d’aquells que van passar un temps amb nosaltres camí d’aconseguir els seus somnis com la Dra. Capdevila Thomas, actualment en l’Institut Guttmann, o la Dra. Isabel Faura cap de Pades en l’Hospital de Mataró o el Dr. Bovè o el Dr. Josep Sanz López o la Dra.Begoña Marín o la Dra. Gemma Vidal. Altres van venir per  quedar-se amb nosaltres com el Dr. Manuel Hernàndez o el Dr. Abel Mujal o en aquest cas el Dr.Joan Solà Aznar que va arribar fa uns anys per ser Cap de medicina de la nostra unitat.

Un gran professional amb una amplia experiència en gestió en el nostre Hospital, que va portar visibilitat i reconeixement a la nostra activitat en el domicili dels pacients. Com a President de la Societat Catalana Balear de Hospitalització a Domicili, va donar nom i forma aquesta societat professional que actualment agrupa les 26 Unitats de HaD que funcionen a Catalunya vinculades a hospitals grans com C.A.I.Dos de Maig i Sant Pau, Hospital Universitari Germans Tries i Pujol, H.U. Bellvitge, H.Clínic, H.U. Arna de Vilanova,H. U.Vall d’Hebron…

Parlarem amb ell de passat i futur de la HaD.

Joan, ets el Cap de Medicina de l’HaD des de fa tretze anys, què es el que més et va sorprendre d’aquest mètode assistencial?

Em va sorprendre principalment l’alta valoració que fan els pacients de l’hospitalització a domicili, que clarament és superior a la que fan de l’hospitalització convencional.

Ara, què destacaries d’aquest sistema d’ingrés hospitalari?

Destacaria que és una alternativa a la hospitalització convencional que, apart de la seva cost-eficiència, permet atendre a totes les patologies que requereixen ingrés hospitalari sempre que el malalt estigui estable, i permet que al malalt estigui al seu ambient, més còmode, i amb menys risc de complicacions (síndromes geriàtriques, infeccions nosocomials, etc.).

Ets un dels professional que fa les valoracions dels pacients mèdics per ingressar en HaD. Quines són les patologies més freqüents que pateixen aquest pacients?

Pel que respecta a les patologies mèdiques són les descompensacions de les patologies mèdiques prevalents (bronquitis crònica, asma i insuficiència cardíaca) i també les infeccions que requereixen antibiòtic endovenós. Pel que fa a les patologies quirúrgiques, les cures quirúrgiques complexes.

Quan ofereixes un ingrés en la HaD quines són les preguntes més freqüents que et fan els pacients?

Si és segur anar cap a casa amb el problema mèdic que presenten. És normal que la primera vegada tinguin una certa por.

Si el pacient ja ha ingressat amb anterioritat en HaD quina és la opinió més freqüent que et fan?

La valoració és molt positiva en la immensa majoria de casos. Quasi tots els que proven aquesta modalitat d’hospitalització, quan es troben en circumstàncies similars demanen de ser ingressats en règim d’hospitalització a domicili.

En el supòsit que tu o algú de la teva família haguessin d’ingressar en HaD tindries algun dubte?

No, cap. Preferiria que estès ingressat a casa sempre que fos possible.

Eva A. Sánchez Martos
Eva A. Sánchez Martos

Graduada en Infermeria per la UAB. Tinc un Màster en Cardiologia i un altre en Cirurgia Vascular per la UB. M'he format com a investigadora en l' I.I..S. I.Carlos III i he liderat molts projectes de recerca com l'estudi EMIRTHAD sobre l’incompliment terapèutic. Porto trenta anys millorant com a infermera. Fa vint anys que vaig ajudar al naixement de la Hospitalització a Domicili al Parc Taulí.

Totes les entrades de: Eva A. Sánchez Martos

Deixar una resposta

El teu compte de correu no es publicarà.