UEC - Malalties Immunitàries

Presentació

En el marc de l’atenció a les malalties minoritàries (MM) definida a través de la Instrucció de CatSalut 12/2015, us presentem la Unitat d’Expertesa Clínica (UEC) de l’hospital Parc Taulí que forma part de la Xarxa d’UEC pel grup de malalties minoritàries immunitàries de l’àrea d’autoimmunes sistèmiques.

El Servei Català de la Salut, en el marc del programa de Desenvolupament i implantació del model d’atenció a les malalties minoritàries a Catalunya, ha designat al Parc Taulí com a centre expert de la Xarxa d'Unitats d'Expertesa Clínica (XUEC) en malalties minoritàries immunitàries de l’àrea d’autoimmunes sistèmiques.

A Catalunya, l’atenció a les malalties minoritàries (MM) implica professionals sanitaris de diferents àmbits i combina un alt grau d’especialització i d’expertesa clínica amb l’acompanyament diari i de proximitat de les persones afectades i les seves famílies.

Aquesta atenció, integral, integrada i de qualitat, se centra en el pacient i el seu entorn proper, mitjançant una xarxa de centres i serveis que treballen de forma coordinada per cobrir les necessitats sanitàries, educatives i socials de les persones amb MM i les seves famílies.

Què és una Unitat d’Expertesa Clínica (UEC) en MM i què és la Xarxa d’UEC (XUEC)?

Les Unitats d’Expertesa Clínica en MM són unitats funcionals integrades per hospitals del sistema de salut de Catalunya amb experiència i coneixement en l’atenció a les MM designades pel CatSalut. La seva funció principal és fer el diagnòstic clínic i el pla d’atenció de la persona amb una malaltia minoritària, que inclou l’estratègia terapèutica i l’estratègia de seguiment de la persona afectada de l’MM.

El CatSalut té definit un sistema de designació de les UEC (procediment de designació) per a cadascun dels grups temàtics d’MM, seguint l’agrupació de les MM realitzada per la Comissió Europea (https://health.ec.europa.eu/european-reference-networks/networks_en).


Per a cada Grup de MM es poden designar més d’una UEC constituint una Xarxa d’UEC que actuen de líders per a la xarxa de serveis de salut per a un determinat grup temàtic d'MM i facilitar el procés de transferència del coneixement, de recerca i d’innovació i de l'accessibilitat als protocols clínics als hospitals de referència territorial i als professionals de la xarxa d’atenció especialitzada i d'atenció primària.
 

On es presta l'Atenció?

Aquesta atenció es presta des de dos nivells assistencials

L’equip territorial o comunitari de referència al domicili, que inclou l’equip d’atenció primària, l’atenció especialitzada de l’hospital i els centres d’especialistes de referència del territori, els serveis d’acció social i els serveis educatius.
Els equips d’alta especialització dels hospitals, que s’organitzen en xarxes d’unitats d’expertesa clínica (XUEC).
Les XUEC són serveis clínics formats per un equip multidisciplinari de professionals amb un alt nivell de coneixement i expertesa. Cadascuna d’aquestes XUEC està especialitzada en un grup temàtic de malalties.

Aquests dos nivells assistencials treballen de forma conjunta, i de la seva coordinació se n’encarreguen els gestors de casos hospitalaris, que també atenen les persones afectades i les seves famílies i els donen suport.

La UEC de les malalties minoritàries immunitàries de l’àrea d’autoimmunes sistèmiques de l'Hospital Parc Taulí forma part de la XUEC per aquest grup de malalties, configurada pels següents hospitals: Hospital Sant Joan de Déu, Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital Parc Taulí i Hospital del Mar.

Des de fa anys que a l’hospital tenim experiència en l’atenció a aquest grup de malalties i disposem dels recursos diagnòstics i terapèutics per a l’abordatge d’aquestes patologies de forma coordinada amb altres recursos del sistema de salut. Així, es disposa de l’equip multidisciplinari, d’un pla funcional que defineix el seu funcionament i compleix els criteris requerits per a les XUEC com el protocol de transició dels pacients pediàtrics als serveis d’adults.
L’equip multidisciplinari està constituït pel conjunt de serveis mèdics i d’infermeria de diagnòstic, tractament i seguiment del pacient i també pels serveis administratius i de gestió que són els que facilitaran els tràmits dels circuits interns del centre i externs amb la resta de serveis propers a l’entorn del malalt.

Com s’hi pot accedir?

Si el vostre metge o metgessa sospita que patiu una malaltia minoritària, us derivarà a l’hospital de referència segons la vostra àrea de residència per tal que, conjuntament amb la XUEC corresponent, faci el diagnòstic i elabori un pla terapèutic integral i individualitzat per tractar-la.

El seguiment de la malaltia us el faran tant des de la Unitat d’Expertesa Clínica com des de l’equip territorial més proper al vostre domicili. Caldrà ajustar l’atenció a les necessitats específiques de cada cas, d’acord amb el diagnòstic de la malaltia minoritària, el lloc de residència i les necessitats de recursos.

 

Enllaços d'interés

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/m/malalties-minoritaries/

https://catsalut.gencat.cat/ca/proveidors-professionals/unitats-expertesa-clinica-malalties-minoritaries-UEC/

https://salutweb.gencat.cat/ca/ambits_actuacio/linies_dactuacio/estrategies_salut/malalties-minoritaries/
 

* Res del que hi ha publicat en aquest web té per finalitat ser emprat per al diagnòstic ni per al tractament mèdic. Tot i que repassem amb cura els nostres continguts, no podem garantir ni responsabilitzar-nos de l'exactitud mèdica de tots els documents publicats, ni tampoc podem assumir cap responsabilitat pel contingut dels llocs web enllaçats des del nostre.

Qui som

Responsable Àrea Adults 

  • Begoña Marí

Responsable Àrea Pediàtrica 

  • Judith Sánchez 

Gestora de cas

  • Anna Carreras

Equip Multidisciplinari 

Reumatòleg/òloga  Moreno Martínez-Losa, Mireia 
Reumatòleg/òloga  Galisteo Lencastre de la Veiga, Carlos 
Infermer/a d'hospital de dia  Fernandez Angulo, M.Luisa 
Infermer/a de consultes  Aymerich Mañas, Cristina 
Pneumòleg/òloga  Moreno Gómez de Bonilla, Amalia 
Dermatòleg/òloga  Fernández Chico, Natalia 
Nefròleg/òloga  Valenzuela Mujica, Maria Pau 
Oftalmòleg/òloga  Montane Esteva, Daniel 
Immunòleg/òloga Delgado de la Poza, Juan Francisco 
Immunòleg/òloga Baucells de la Peña, Andrés
Immunòleg/òloga Julià Agulló, Germà
Patòleg/òloga  Vidal Borrego, Marta 
Patòleg/òloga  Ferreres Piñas, Joan Carles 
Neuròleg/òloga  Hervas Pujol, Mariona 
Gestor/a de cas  Costa Ventura, Helena 
Psicòleg/òloga  Pujol Serra, Susana Maria 
Treballador/a Social  Martos Martínez, Ascensión 
Internista  Marí Alfonso, Begoña 
Internista  Feijoo Massó, Carlos 
Internista  Mercadé Torras, Joan Maria 
Equip de Rehabilitació  Galindo Barrue, Maria 
Radiòleg/òloga  Pérez Riverola, Victor 
Radiòleg/òloga  Castañer González, Eva 
Nutricionista  Casamitjana Espuña, Laia 
Coordinador/a de trasplantament  Guia Rambla, Consuelo 
Coordinador/a de la transició nen-adult  Sánchez Manubens, Judith 
Cardiòleg/òloga  Guillaumet Gasa, Eva 
Consell genètic  Capdevila Atienza, Núria 
Digestòleg/òloga  Calvet Calvo, Xavier 
Endocrinòleg/òloga  Capel Flores, Ismael 
Ginecòleg/òloga  Costa Pueyo, Jorge 
Hematòleg/òloga  Gòmez Nuñez, Marta 
Cirurgia Vascular  Santos Espi, Marta 
Reumatòleg/òloga  Calvet Fontova, Joan
Reumatòleg/òloga  Garcia Cirera, Sílvia
Pneumòleg/òloga  Pomares Amigo, Javier
Neuròleg/òloga  Espinosa Garcia, Jorge
Genetista Martinez Gonzalez, Victor Manuel
Neuròleg/òloga cap de servei Ribera Perpiña, Gisela 
Pneumòleg/òloga cap de servei Lujan Tone, Manel
Dermatòleg/òloga cap de servei Sabat Santandreu, Mireia
Nefròleg/òloga cap de servei Almirall Daly, Jaume
Cardiòleg/òloga cap de servei Martinez Rubio, Antonio 
Digestòleg/òloga cap de servei Vergara Gomez, Merce

Coordinadora de la Unitat

Jordi Gratacós

Informació per als pacients

Informació de la malaltia

Les malalties autoimmunes sistèmiques (EAS) són un grup de patologies molt diverses  que es caracteritzen per presentar en persones genèticament predisposades un mal funcionament del sistema immune. En aquests casos el  sistema immune actua  de manera equivocada contra les cèl·lules i els teixits del propi individu. Poden afectar qualsevol organ i teixit incloent-hi el sistema vascular; es per això que la seva simtomatologia pot ser molt variada, el que justifica en molts de casos la necessitat del maneig integral i la coordinació de diversos especialistes. Solen cursar amb simptomes generals com febre, mal estat general i fatiga, que es poden veure associats a simptomes propies del teixit u organ afectat (pulmó, fetge, Sistema nervios etc). En moltes ocasions el diagnóstic i maneig d’aquets amalats es difícil donada la seva diversitat en la presentación clínica i òrgans afectats lo que justifica junt amb la seva escasa frequencia poblacional la creació de les Unitats d’expertesa que combinen els eforços de diversos especialistes amb experiencia en aquestes patologies.

Es tracta de malalties de causa desconeguda, en les que existeix una predisposició genética poc coneguda habitualment i un desencadenant ambiental totalment desconegut. Son malalties cròniques que no tenen a dia d’avui un tractament curatiu en la seva inmensa majoria de casos, pro si un tractament simptomátic que pot millorar molt la qualitat de vida d’aquets malalts.

S’inclouent dins aquest grup de malalties el: Lupus, esclerodermia, síndrome sjögreen, miositis, vasculitis entre moltes altres.  

Moltes de les patologies que conformen les malalties autoinmunes sitèmiques del adult i pediatría són considerades rares per la seva baixa prevalença i incidència.

Associacions de pacients i famílies

Informació per als professionals

Presentació

En el marc de l’atenció a les malalties minoritàries (MM) definida a través de la Instrucció de CatSalut 12/2015, us presentem la Unitat d’Expertesa Clínica (UEC) de l’hospital Parc Taulí que forma part de la Xarxa d’UEC pel grup de malalties minoritàries immunitàries de l’àrea d’autoimmunes sistèmiques.

El Servei Català de la Salut, en el marc del programa de Desenvolupament i implantació del model d’atenció a les malalties minoritàries a Catalunya, ha designat al Parc Taulí com a centre expert de la Xarxa d'Unitats d'Expertesa Clínica (XUEC) en malalties minoritàries immunitàries de l’àrea d’autoimmunes sistèmiques.

A Catalunya, l’atenció a les malalties minoritàries (MM) implica professionals sanitaris de diferents àmbits i combina un alt grau d’especialització i d’expertesa clínica amb l’acompanyament diari i de proximitat de les persones afectades i les seves famílies.

Aquesta atenció, integral, integrada i de qualitat, se centra en el pacient i el seu entorn proper, mitjançant una xarxa de centres i serveis que treballen de forma coordinada per cobrir les necessitats sanitàries, educatives i socials de les persones amb MM i les seves famílies.

Què és una Unitat d’Expertesa Clínica (UEC) en MM i què és la Xarxa d’UEC (XUEC)?

Les Unitats d’Expertesa Clínica en MM són unitats funcionals integrades per hospitals del sistema de salut de Catalunya amb experiència i coneixement en l’atenció a les MM designades pel CatSalut. La seva funció principal és fer el diagnòstic clínic i el pla d’atenció de la persona amb una malaltia minoritària, que inclou l’estratègia terapèutica i l’estratègia de seguiment de la persona afectada de l’MM.

El CatSalut té definit un sistema de designació de les UEC (procediment de designació) per a cadascun dels grups temàtics d’MM, seguint l’agrupació de les MM realitzada per la Comissió Europea (https://health.ec.europa.eu/european-reference-networks/networks_en).


Per a cada Grup de MM es poden designar més d’una UEC constituint una Xarxa d’UEC que actuen de líders per a la xarxa de serveis de salut per a un determinat grup temàtic d'MM i facilitar el procés de transferència del coneixement, de recerca i d’innovació i de l'accessibilitat als protocols clínics als hospitals de referència territorial i als professionals de la xarxa d’atenció especialitzada i d'atenció primària.
 

On es presta l'Atenció?

Aquesta atenció es presta des de dos nivells assistencials

L’equip territorial o comunitari de referència al domicili, que inclou l’equip d’atenció primària, l’atenció especialitzada de l’hospital i els centres d’especialistes de referència del territori, els serveis d’acció social i els serveis educatius.
Els equips d’alta especialització dels hospitals, que s’organitzen en xarxes d’unitats d’expertesa clínica (XUEC).
Les XUEC són serveis clínics formats per un equip multidisciplinari de professionals amb un alt nivell de coneixement i expertesa. Cadascuna d’aquestes XUEC està especialitzada en un grup temàtic de malalties.

Aquests dos nivells assistencials treballen de forma conjunta, i de la seva coordinació se n’encarreguen els gestors de casos hospitalaris, que també atenen les persones afectades i les seves famílies i els donen suport.

La UEC de les malalties minoritàries immunitàries de l’àrea d’autoimmunes sistèmiques de l'Hospital Parc Taulí forma part de la XUEC per aquest grup de malalties, configurada pels següents hospitals: Hospital Sant Joan de Déu, Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital Parc Taulí i Hospital del Mar.

Des de fa anys que a l’hospital tenim experiència en l’atenció a aquest grup de malalties i disposem dels recursos diagnòstics i terapèutics per a l’abordatge d’aquestes patologies de forma coordinada amb altres recursos del sistema de salut. Així, es disposa de l’equip multidisciplinari, d’un pla funcional que defineix el seu funcionament i compleix els criteris requerits per a les XUEC com el protocol de transició dels pacients pediàtrics als serveis d’adults.
L’equip multidisciplinari està constituït pel conjunt de serveis mèdics i d’infermeria de diagnòstic, tractament i seguiment del pacient i també pels serveis administratius i de gestió que són els que facilitaran els tràmits dels circuits interns del centre i externs amb la resta de serveis propers a l’entorn del malalt.

Com s’hi pot accedir?

Si el vostre metge o metgessa sospita que patiu una malaltia minoritària, us derivarà a l’hospital de referència segons la vostra àrea de residència per tal que, conjuntament amb la XUEC corresponent, faci el diagnòstic i elabori un pla terapèutic integral i individualitzat per tractar-la.

El seguiment de la malaltia us el faran tant des de la Unitat d’Expertesa Clínica com des de l’equip territorial més proper al vostre domicili. Caldrà ajustar l’atenció a les necessitats específiques de cada cas, d’acord amb el diagnòstic de la malaltia minoritària, el lloc de residència i les necessitats de recursos.

 

Enllaços d'interés

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/m/malalties-minoritaries/

https://catsalut.gencat.cat/ca/proveidors-professionals/unitats-expertesa-clinica-malalties-minoritaries-UEC/

https://salutweb.gencat.cat/ca/ambits_actuacio/linies_dactuacio/estrategies_salut/malalties-minoritaries/
 

* Res del que hi ha publicat en aquest web té per finalitat ser emprat per al diagnòstic ni per al tractament mèdic. Tot i que repassem amb cura els nostres continguts, no podem garantir ni responsabilitzar-nos de l'exactitud mèdica de tots els documents publicats, ni tampoc podem assumir cap responsabilitat pel contingut dels llocs web enllaçats des del nostre.

Qui som

Responsable Àrea Adults 

  • Begoña Marí

Responsable Àrea Pediàtrica 

  • Judith Sánchez 

Gestora de cas

  • Anna Carreras

Equip Multidisciplinari 

Reumatòleg/òloga  Moreno Martínez-Losa, Mireia 
Reumatòleg/òloga  Galisteo Lencastre de la Veiga, Carlos 
Infermer/a d'hospital de dia  Fernandez Angulo, M.Luisa 
Infermer/a de consultes  Aymerich Mañas, Cristina 
Pneumòleg/òloga  Moreno Gómez de Bonilla, Amalia 
Dermatòleg/òloga  Fernández Chico, Natalia 
Nefròleg/òloga  Valenzuela Mujica, Maria Pau 
Oftalmòleg/òloga  Montane Esteva, Daniel 
Immunòleg/òloga Delgado de la Poza, Juan Francisco 
Immunòleg/òloga Baucells de la Peña, Andrés
Immunòleg/òloga Julià Agulló, Germà
Patòleg/òloga  Vidal Borrego, Marta 
Patòleg/òloga  Ferreres Piñas, Joan Carles 
Neuròleg/òloga  Hervas Pujol, Mariona 
Gestor/a de cas  Costa Ventura, Helena 
Psicòleg/òloga  Pujol Serra, Susana Maria 
Treballador/a Social  Martos Martínez, Ascensión 
Internista  Marí Alfonso, Begoña 
Internista  Feijoo Massó, Carlos 
Internista  Mercadé Torras, Joan Maria 
Equip de Rehabilitació  Galindo Barrue, Maria 
Radiòleg/òloga  Pérez Riverola, Victor 
Radiòleg/òloga  Castañer González, Eva 
Nutricionista  Casamitjana Espuña, Laia 
Coordinador/a de trasplantament  Guia Rambla, Consuelo 
Coordinador/a de la transició nen-adult  Sánchez Manubens, Judith 
Cardiòleg/òloga  Guillaumet Gasa, Eva 
Consell genètic  Capdevila Atienza, Núria 
Digestòleg/òloga  Calvet Calvo, Xavier 
Endocrinòleg/òloga  Capel Flores, Ismael 
Ginecòleg/òloga  Costa Pueyo, Jorge 
Hematòleg/òloga  Gòmez Nuñez, Marta 
Cirurgia Vascular  Santos Espi, Marta 
Reumatòleg/òloga  Calvet Fontova, Joan
Reumatòleg/òloga  Garcia Cirera, Sílvia
Pneumòleg/òloga  Pomares Amigo, Javier
Neuròleg/òloga  Espinosa Garcia, Jorge
Genetista Martinez Gonzalez, Victor Manuel
Neuròleg/òloga cap de servei Ribera Perpiña, Gisela 
Pneumòleg/òloga cap de servei Lujan Tone, Manel
Dermatòleg/òloga cap de servei Sabat Santandreu, Mireia
Nefròleg/òloga cap de servei Almirall Daly, Jaume
Cardiòleg/òloga cap de servei Martinez Rubio, Antonio 
Digestòleg/òloga cap de servei Vergara Gomez, Merce

Coordinadora de la Unitat

Jordi Gratacós

Informació per als pacients

Informació de la malaltia

Les malalties autoimmunes sistèmiques (EAS) són un grup de patologies molt diverses  que es caracteritzen per presentar en persones genèticament predisposades un mal funcionament del sistema immune. En aquests casos el  sistema immune actua  de manera equivocada contra les cèl·lules i els teixits del propi individu. Poden afectar qualsevol organ i teixit incloent-hi el sistema vascular; es per això que la seva simtomatologia pot ser molt variada, el que justifica en molts de casos la necessitat del maneig integral i la coordinació de diversos especialistes. Solen cursar amb simptomes generals com febre, mal estat general i fatiga, que es poden veure associats a simptomes propies del teixit u organ afectat (pulmó, fetge, Sistema nervios etc). En moltes ocasions el diagnóstic i maneig d’aquets amalats es difícil donada la seva diversitat en la presentación clínica i òrgans afectats lo que justifica junt amb la seva escasa frequencia poblacional la creació de les Unitats d’expertesa que combinen els eforços de diversos especialistes amb experiencia en aquestes patologies.

Es tracta de malalties de causa desconeguda, en les que existeix una predisposició genética poc coneguda habitualment i un desencadenant ambiental totalment desconegut. Son malalties cròniques que no tenen a dia d’avui un tractament curatiu en la seva inmensa majoria de casos, pro si un tractament simptomátic que pot millorar molt la qualitat de vida d’aquets malalts.

S’inclouent dins aquest grup de malalties el: Lupus, esclerodermia, síndrome sjögreen, miositis, vasculitis entre moltes altres.  

Moltes de les patologies que conformen les malalties autoinmunes sitèmiques del adult i pediatría són considerades rares per la seva baixa prevalença i incidència.

Associacions de pacients i famílies

Informació per als professionals

Recursos compartits

Recursos compartits

Recull de documents, guies, plantilles, diagrames i protocols d'interès per la resta de dispositius del sistema sanitari.

Circuits funcionals

Guies de pràctica clínica

Plantilles i documents model

Consultes

Consultoria entre professionals

 

Recerca i difusió del coneixement

A continuació us deixem l'enllaç a les Àrees i Grups de Recerca de la Unitat de Malalties Minoritàries: enllaç

Posem al vostre abast els enllaços a les principals bases de dades per tal que pugueu buscar quins assaigs clínics s'estan duent a terme actualment i on es realitzen.

Com contactar

 

Per a qualsevol tipus d'informació o gestió contacteu amb l'Oficina d'Enllaç.