El Laboratori 3D del Parc Taulí agraeix l’allau d’oferiments rebuts per imprimir peces en 3D per lluitar contra la COVID-19

El Laboratori 3D del Parc Taulí agraeix l’allau d’oferiments rebuts per imprimir peces en 3D per lluitar contra la COVID-19 1024 645 Actualitat Parc Taulí

S’ha establert un nou circuit per ordenar l’oferiment de les mitjanes i grans empreses i la demanda dels hospitals, amb la col·laboració del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). Properament s’informarà del nou circuit i de les indicacions perquè els particulars que s’estan oferint també puguin imprimir peces i sumar-se a aquesta iniciativa

Els professionals del Laboratori 3D del Parc Taulí volen fer públic el seu agraïment a l’allau d’empreses i particulars que han posat a disposició les seves impressores 3D per imprimir les peces que s’estan validant clínicament en aquest laboratori, amb l’objectiu de contribuir a l’erradicació de la pandèmia per Coronavirus SARS-CoV-2.

Fa pocs dies es va fer públic que el Laboratori 3D del Parc Taulí està fent la validació clínica de diferents propostes per imprimir peces per a ús sanitari que van sorgint a la xarxa. La inspiració prové d’una iniciativa que té el seu origen en la comunitat d’internet “Coronavirus makers” https://www.coronavirusmakers.org/index.php/es/, on els seus participants, d’arreu del món, s’intercanvien informació per aconseguir fabricar, de manera econòmica i ràpida, equipament i peces que puguin millorar l’assistència dels pacients infectats per Coronavirus.

Aquestes eines, però, han de superar prèviament una validació clínica, que és la que garanteix que compleixen amb els requisits imprescindibles per al seu ús en l’àmbit sanitari. També cal determinar que es tracti de models útils i necessaris per al seu ús clínic immediat, la qual cosa pren una especial rellevància en les circumstàncies actuals.

Nou circuit per gestionar la demanda dels hospitals amb la nova xarxa de fabricants

El Laboratori 3D del Parc Taulí va posant a disposició de tota la Comunitat 3D el catàleg amb totes les peces que es van validant (http://www.tauli.cat/institut/planificacio-quirurgica-impressio-3d/covid-3d/), però s’ha establert un nou circuit per ordenar, d’una banda, tota la demanda i subministrament de peces als hospitals i, d’altra banda, tota l’oferta d’empreses per fer les impressions.

El circuit és el següent:

  • Les gerències dels hospitals ja poden sol·licitar les peces validades per al seu ús i fabricació del catàleg del Laboratori 3D del Parc Taulí.
  • El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) es coordina amb el Laboratori 3D del Parc Taulí, i amb tots els hospitals, per tramitar les sol·licituds de productes del nostre catàleg i distribuir-les adequadament a cada centre sanitari.
  • El Laboratori 3D del Parc Taulí també pot rebre sol·licituds de peces fora del catàleg actual, i estudia la viabilitat de disseny i de fabricació, mitjançant la xarxa de fabricants que han posat a disposició la seva capacitat de producció,. Els fabricants – grans i mitjanes empreses – s’han agrupat a la plataforma 3dCovid19.tech, amb el suport i coordinació del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Aquesta plataforma ha estat creada en poc més de 72 hores per donar resposta a aquesta iniciativa i és on, d’ara endavant, s’han de donar d’alta totes les empreses grans i mitjanes que vulguin oferir la seva capacitat d’impressió.

Nou circuit per gestionar l’oferta dels particulars

Properament s’informarà de les indicacions i del circuit a seguir perquè tots aquells particulars que estan oferint les seves impressores per contribuir en aquesta iniciativa, també ho puguin fer.

Des del Laboratori 3D, i donada la urgència de la situació actual, s’està prioritzant la producció amb empreses grans i mitjanes, per una qüestió de control de qualitat, tenint en compte que la majoria de peces estan destinades a estar en contacte amb els pacients.

Altres peces, però, com les manetes de les portes sense contacte de les mans (codi 3DPT02 del catàleg), no han de complir els mateixos controls de qualitat, i sí que poden ser impreses per particulars. Properament s’informarà del punt de recollida on es centralitzarà el lliurament d’aquest material.

Validació clínica del nou respirador de campanya

D’altra banda, i de manera paral·lela, des del mateix Laboratori 3D aquests dies es treballa intensament en la validació clínica del nou respirador de campanya Leitat 1, liderada pel doctor Lluis Blanch, director de Recerca i Innovació del Parc Taulí i expert en ventilació mecànica.

Conjuntament amb l’equip d’enginyers de Leitat, s’ha aconseguit validar que la fase de prototip funcioni en model de simulació per assegurar, en els propers dies, la robustesa i seguretat del Leitat 1 i garantir la seva fabricació massiva. L’objectiu és que el nou respirador de campanya pugui arribar als hospitals el més aviat possible mitjançant la coordinació del Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM).

De l’equip de validació clínica d’aquest darrer projecte també formen part el doctor Manel Luján, pneumòleg; la doctora Calendaria de Haro, intensivista; el doctor Ferran Fillat, traumatòleg i coordinador del Laboratori 3D; i Sergi Coderch, enginyer biomèdic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.