Cirurgia glàndules paratiroides

El Parc Taulí realitza el tractament quirúrgic ambulatori per a l’extirpació de les glàndules paratiroides

El Parc Taulí realitza el tractament quirúrgic ambulatori per a l’extirpació de les glàndules paratiroides 1080 775 Actualitat Parc Taulí

Els professionals del servei de Cirurgia General i Digestiva del Parc Taulí ja realitzen el tractament quirúrgic ambulatori per a l’extirpació de les glàndules paratiroides en el tractament de l’Hiperparatiroïdisme Primari. D’aquesta manera, els pacients poden marxar a casa el mateix dia i fer la recuperació en el seu domicili, abans, havien de passar 24 hores a l’hospital.

Aquesta millora ha estat possible pel canvi del procés quirúrgic global estudiat pel Dr. Xavier Guirao, coordinador de la Unitat de Cirurgia Endocrina-Cap i Coll i el Dr. Santiago Barcons, juntament amb l’equip del servei d’Anestesiologia, Infermeria, Neurofisiologia, Endocrinologia, Radiologia i Medicina Nuclear. Així com també, per l’ampliació de quiròfans al Centre Quirúrgic Ambulatori (CQA), que ha permès fer més cirurgies.

Per poder accedir a aquest procés quirúrgic ambulatori, els pacients amb hiperparatiroïdisme primari han de complir certs criteris. Els més importants són,  descartar patologia paratiroïdal multiglandular, no patir cap malaltia greu i  formar part del grup amb un baix risc anestèsic. Els adenomes paratiroïdals, les glàndules paratiroides malaltes, han de ser doblement localitzats.

Per poder fer aquesta comprovació, prèviament a la cirurgia, s’estudien els adenomes amb dues  proves: una nuclear i una radiològica. Si la prova radiològica i la nuclear coincideixen en la localització de l’adenoma, vol dir que està doblement localitzat. És a dir, aquell pacient pot ser tractat amb la cirurgia ambulatòria.

Des de la posada en marxa d’aquest nou procés quirúrgic, dos pacients s’han beneficiat d’aquest canvi en el tractament quirúrgic, i s’han recuperat favorablement. Es preveu que més d’una vintena de pacients puguin ser tractats amb aquest nou procés.

 

Quins canvis s’han produït en el procés quirúrgic?

Se segueixen uns passos diferents de l’anterior procediment: s’utilitza una anestèsia diferent on no es fan servir relaxants per poder tenir un estímul nerviós continuat, per tal de veure la funcionalitat de les cordes vocals, en tot moment, amb l’ajut del neurofisiòleg.

També es fa servir una intubació especial, el tub porta un elèctrode que contacta amb les cordes vocals i permet tenir-les monitoritzades.

 

Què són les glàndules paratiroides?

Les glàndules paratiroides són quatre petits cúmuls de teixit endocrí que se situen al coll, adossades al tiroide, i que tenen com a funció mantenir constant la concentració de calci en la sang.

La causa més freqüent per la qual un pacient s’hagi d’operar de les glàndules paratiroides és l’hiperparatiroïdisme primari, una malaltia en la qual una o més paratiroides augmenten de mida i produeixen un augment de calci en la sang. Tot i que és una malaltia que pot aparèixer a qualsevol edat, és més freqüent en dones entre els 45 i els 65 anys, i pot causar càlculs de ronyó, osteoporosi, trastorns digestius, fatiga i cansament general.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preferències de privacitat

Quan visites el nostre lloc web, el teu navegador pot emmagatzemar informació de serveis específics, normalment en forma de cookies. Aquí pots canviar les teves preferències de privacitat. Cal tenir en compte que el bloqueig d’alguns tipus de cookies pot afectar la teva experiència al nostre lloc web i als serveis que oferim.

Activar / desactivar el codi de seguiment de Google Analytics
Activar / desactivar Google Fonts
Activar / desactivar Google Maps
Activar / desactivar el vídeos incrustats
Aquest lloc web utilitza cookies, principalment de serveis de tercers. Pots editar les teves preferències de privacitat i/o acceptar l'ús de les cookies.